OFICIAL Omul care l-a dus pe Dragnea la Trump a rămas în cursa pentru înzestrarea armatei române cu sisteme moderne de comandă și control

OFICIAL Omul care l-a dus pe Dragnea la Trump a rămas în cursa pentru înzestrarea armatei române cu sisteme moderne de comandă și control

OFICIAL Omul care l-a dus pe Dragnea la Trump a rămas în cursa pentru înzestrarea armatei române cu sisteme moderne de comandă și control. Acordul dintre Circinus și Romarm semnat anul trecut este în vigoare.

Compania lui Elliott Broidy, Circinus Defense SRL, a rămas în cursa pentru înzestrarea armatei cu sisteme de comandă și control moderne, după cum rezultă dintr-un răspuns oficial transmis  G4Media.ro de către Ministerul Economiei. Potrivit răspunsului, acordul de cooperare între Compania Națională Romarm și Circinus Defense SRL, semnat în februarie 2018, este în vigoare.

Ministerul precizează, la solicitarea G4Media.ro , că acordul de cooperare nu s-a concretizat prin încheierea altor documente care să vizeze colaborarea industrială între cele două părți. Conținutul acordului, mai precizează ministerul, este secret.

G4Media.ro a solicitat ministerului economiei precizări referitoare la situația acordului dintre Circinus și Romarm în contextul în care compania lui Elliot Broidy l-a notificat anul trecut pe fostul ministru al apărării, Mihai Fifor, că se retrage din procesul de licitație pentru modernizarea sistemelor de comandă ale Armatei Române.

Într-o scrisoare adresată în 6 iunie 2018 fostului ministru al Apărării, Mihai Fifor, oficialii Circinus susțin că sistemul de comandă și control utilizat în prezent de Armată, cunoscut sub numele de BC2A, este o ”soluție falimentară” și că pune în pericol viața militarilor.

Circinus este vizată de o anchetă în Statele Unite, iar potrivit presei americane procurorii verifică în ce măsură Broidy a încercat să profite de legăturile sale cu administrația Trump. The New York Times, The Wall Street Journal și The Associated Press au semnalat în ultima perioadă faptul că ancheta avansează.

Dintr-o citație vizând mai multe persoane transmisă recent comitetului de investire a președintelui Trump rezultă că procurorii caută date despre 20 de persoane și companii, a dezvăluit pe data de 8 iulie The Associated Press, citată de Huffington Post.

Toți au legături cu Broidy, cu firmele, cu afacerile și contractele sale în domeniul apărării și cu oficiali străini cu care a urmărit să facă afaceri, printre care actualul președinte din Angola și doi politicieni din România, mai scrie Huffington Post.

G4Media.ro a dezvăluit pe data de 6 iunie că vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu efectuată în Statele Unite în ianuarie 2017, când au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, a intrat în atenția anchetatorilor americani.

Cei doi oficiali români au ajuns în Statele Unite la invitația lui Broidy și au avut parte de o scurtă întâlnire cu Donald Trump. Între timp, Dragnea a fost condamnat la închisoare. Grindeanu și-a pierdut funcția de premier încă din iunie 2017.

Potrivit surselor G4Media.ro, în urmă cu aproximativ trei luni s-a format o comisie rogatorie, prin intermediul căreia autoritățile americane solicită informații în România referitoare la Dragnea și Grindeanu. Printre cei vizați de comisia rogatorie s-ar afla și omul de afaceri Cristian Burci și fiul acestuia, Carlo Burci.

G4Media.ro a transmis pe data de 14 mai o serie de întrebări către US Department of Justice, însă până la ora publicării acestui articol nu am primit răspuns. Nu este clar dacă investigația americanilor este parte a anchetei care vizează afacerile lui Elliot Broidy, unul dintre fundraiserii de top ai președintelui Trump.

Anterior, pe data de 25 aprilie, întrebată de existența unei comisii rogatorii prin care partea americană solicită informații despre vizita lui Dragnea, Direcția Națională Anticorupție a răspuns:

”În eventualitatea în care organe judiciare din alte state formulează solicitări pe care le adresează DNA sau oricărei alte unități de parchet, informațiile nu pot avea caracter public, prin urmare, nu vă putem oferi date despre existența sau inexistența unei cereri care să privească aspectele din cererea dvs”.

Context. Compania Circinus, controlată de Elliott Broidy, unul dintre fundraiserii de top din campanie ai președintelui Donald Trump, a semnat la data de 1 februarie 2018 un memorandum cu compania de stat Romarm.

Într-o serie de explicații oferite după semnarea memorandumului, Circinus a admis că scopul memorandumului încheiat este ”dezvoltarea soluțiilor moderne C4I pentru capacitățile militare ale României se adresează chestiunilor cybersecurității, ce țin de câmpul de luptă modern, urmând să interacționeze cu tehnologii moderne, inclusiv recentele achizitii de apărare antirachetă și vehicule blindate, realizate de forțele armate române”.

Pe scurt, Circinus și-a făcut în ultimii doi ani un intens lobby intern și extern pentru implementarea de către armata română a unui sistem mai avansat, care integrează mai multe componente de comunicații: C4I (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence). (Detalii aici)

Miza ar fi un contract care depășește 200 de milioane de dolari.

Armata Română utilizează în prezent un sistem mai puțin sofisticat tehnologic, sistemul C2 (Comandă și Control) iar soluția tehnologică este dezvoltată de Interactive Systems, considerat principalul competitor intern al Companiei Circinus.

Interactive Systems & Business Consulting, S.R.L este o companie controlată de Iulian Herșcovici și Radu Lupu (50-50). Compania se prezintă drept furnizor de sisteme de informații și comunicare în domeniul apărării.




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”