OFICIAL Prefecturilor li s-a interzis să comunice date legate de răspândirea epidemiei: „Încercăm să prevenim stigmatizarea care ar putea genera comportamente nejustificate”

OFICIAL Prefecturilor li s-a interzis să comunice date legate de răspândirea epidemiei: „Încercăm să prevenim stigmatizarea care ar putea genera comportamente nejustificate”

Prefecții au fost informați, prin două circulare semnate de către secretarul de stat din Ministerul de Interne, Gheorghe Sorescu, că nu vor mai putea da informații legate de răspândirea coronavirusului în  județe, ci numai datele centralizate de către Grupul de Comunicare Strategică.

Prin prima circulară, MAI le interzice prefecților să ofere date despre numărul de teste făcute într-un județ, de numărul celor depistați pozitiv cu coronavirus și despre starea lor de sănătate.

Prin a doua circulară este întărită interdicția, cu precizarea că vor fi transmise doar informațiile publice anunțate de către Grupul de Comunicare Strategică, la care se pot adăuga informații de interes local precum măsuri de ordine publică sau de aprovizionare.

”Argumentul acestei decizii este de a evita stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau județ”, se arată în a doua circulară.

Ulterior, Grupul a oferit câteva justificări ale deciziei fiindd invocat faptul că datele statistice pe județe nu au suficientă acuratețe, iar stigmatizarea poate duce la ”comportament sociale nejustificate”.

”Raportarea distribuirii pe județe a cazurilor confirmate cu noul coronavirus(COVID-19) nu indică prezența persoanelor respective în comunități, așa cum induce o astfel de raportare, întrucât această raportare se realizează în funcție de adresa de domiciliu. Potrivit protocolului medical, persoanele confirmate pozitiv la testul pentru noul coronavirus sunt internate în spitalele special destinate unor astfel de cazuri pozitive, într-un regim strict de izolare (ex: o persoană din Suceava este internată în Iași). De asemenea, și în privința unei raportări care ar indica situația internărilor în funcție de unitățile spitalicești, am constatat riscul de a genera confuzie pentru comunitățile respective și de a induce o percepție distorsionată față de situația de fapt. Este motivul pentru care încercăm să prevenim stigmatizarea și orice situație care, la nivel local, ar genera comportamente sociale nejustificate”, a transmis Grupul.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale