OFICIAL S-a cerut Departamentului de Stat al SUA să îi suspende viza lui Dragnea/Document

OFICIAL S-a cerut Departamentului de Stat al SUA să îi suspende viza lui Dragnea/Document

Mișcarea civică Inițiativa România a cerut printr-o adresă oficială Departamentului de Stat al SUA să îi suspende viza lui Liviu Dragnea şi să îi aplice interdicția de a intra pe teritoriul Statelor Unite, potrivit unui comunicat de presă citat de  G4Media.ro Iniţiativa România îşi fundamentează cererea pe un Decret din 2014 al Preşedintelui SUA care face referire la impactul corupţiei asupra intereselor SUA. Iniţiativa România arată că şeful PSD a fost condamnat definitiv în dosarul Referendumul şi mai este trimis în judecată sau cercetat penal în alte patru dosare de corupţie.

Departamentul de Stat al SUA i-a retras viza lui Adrian Năstase în 2012, după ce fostul premier a fost condamnat înr-un dosar de corupţie referitor la campania electorală din 2004.

Mişcarea civică se referă la Decretul 7750 din 12 ianuarie 2014.

Citeşte aici scrisoarea integrală trimisă Departamentului de Stat de Mişcarea Iniţiativa România:

“Având în vedere <>, precum și <<importanța pe care Statele Unite și comunitatea internațională o acordă luptei împotriva corupției>>, intrarea pe teritoriul american se suspendă în cazul demnitarilor ale căror fapte de <>”, arată Iniţiativa România în comunicatul citat.

Decretul prezidențial 7750 definește efectele negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Unite astfel: consecințe asupra “activității economice internaționale ale companiilor americane, obiectivelor SUA de asistență externă, securității SUA în fața infracționalității transnaționale și terorismului, sau asupra stabilității națiunilor și instituțiilor democratice”, mai scrie Iniţiativa România în comunicat.

Mişcarea civică susţine că “Liviu Dragnea îndeplinește integral criteriile prevăzute de Decretul 7750, fiind condamnat, trimis în judecată sau cercetat penal în 4 dosare (3 în România și unul în Brazilia) pentru fapte penale privind fraude electorale, fraudă cu fonduri publice europene, spălare de bani sau abuz în serviciu. De asemenea, domnul Liviu Dragnea este inițiatorul unei ofensive începute în ianuarie 2017 împotriva statului de drept și justiției independente, care pune în pericol atât stabilitatea Românei și a instituțiilor democratice, cât și investigarea infracționalității transnaționale, în special corupția transfrontalieră și terorismul”.

“Liviu Dragnea a devenit un pericol grav și iminent la adresa democrației, statului de drept, securității României și a aliaților noștri din UE și NATO, iar acesta trebuie să primească un semnal clar că România trebuie să rămână pe un drum democratic și că parteneriatul strategic cu State Unite se bazează pe valori democratice comune și pe respectarea deplină a standardelor statului de drept. Deturnarea parcursului european și euro-atlantic al României de către un inculpat cu interese penale împotriva intereselor a peste 20 de milioane de cetățeni români trebuie să-și găsească un răspuns fără echivoc și definitiv, atât în România, cât și în afara ei”, arată Mişcarea Iniţiativa România.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...