Oficial ucrainean: „Tancurile noastre vor fi în Piața Roșie. Rusia se va autodistruge“

Oficial ucrainean: „Tancurile noastre vor fi în Piața Roșie. Rusia se va autodistruge“

Șeful Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a promis, înainte de împlinirea unui an de la lansarea invaziei ruse în țara sa, că într-o bună zi „tancurile Ucrainei vor fi parcate în Piața Roșie din Moscova”.

Danilov a spus despre Vladimir Putin că este „geamănul lui Hitler”. Foto: Arhivă

Oleksii Danilov a declarat despre Vladimir Putin că este „geamănul lui Hitler ” și a reiterat ambiția Ucrainei de a respinge trupele ruse din teritoriul său, inclusiv din Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în martie 2014.

Oficialul ucrainean de rang înalt a avertizat că cele mai sângeroase bătălii vor avea loc în următoarele luni, care vor reprezenta un moment „definitoriu” pentru războiul din Ucraina.

El a promis că Ucraina va face dreptate pentru civilii uciși de invadatorii ruși. În plus, a atenționat alte țări că despotul rus nu se va opri în Ucraina dacă trupele sale vor obține victoria.

„Tancurile noastre vor fi în Piața Roșie și asta va fi dreptatea”, a afirmat Danilov, conform The Sun .

Ne-au invadat teritoriul, ne-au ucis femeile, copiii, bătrânii și civilii. Dacă nu le dăm un răspuns adecvat, este doar o chestiune de timp până când vor invada o altă țară”, a avertizat el.

Ucraina și aliații săi occidentali au tras un semnal de alarmă în legătură cu o nouă ofensivă majoră rusă, a cărei lansări ar putea coincide cu împlinirea unui an de la lansarea invaziei.

Forțele Kievului se pregătesc să se apere împotriva unui asalt rusesc care ar putea consta în 400 de avioane de luptă, 300 de elicoptere, 1.800 de tancuri și 3.950 de vehicule blindate.

„Nu noi am început acest război”

Danilov a reamintit că nu Ucraina a inițiat războiul. „Nu noi am început acest război. Nu noi i-am chemat aici”, a declarat el.

Cu toate acestea, Danilov a afirmat că este doar o chestiune de timp până când Rusia se va autodistruge în cele din urmă. Mai mult decât atât, acesta este de părere că, în următoarele 12 luni, Rusia va deveni din ce în ce mai divizată.

Danilov l-a numit pe Putin drept „geamănul lui Hitler”, adăugând că și el va sfârși într-un buncăr, la fel ca dictatorul nazist.

El a mai adăugat că Putin are planuri de a împărți Ucraina în două națiuni, precum Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Declarațiile lui Danilov au fost făcute duminică, în timp ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, a făcut apel la statele membre să cumpere arme pentru a ajuta Ucraina, însă a avertizat că acest lucru nu va rezolva nevoia urgentă a Kievului de mai multe muniție.

Borrell a răspuns unei propuneri estoniene conform căreia UE să plaseze comenzi mari de muniție în numele mai multor state membre pentru a accelera achizițiile și a încuraja firmele europene de armament să investească în creșterea capacităților de producție.

Oficialii UE susțin că analizează de urgență posibilitatea achiziționării în comun de obuze de artilerie de 155 mm pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva Rusiei. Miniștrii de Externe ai UE sunt așteptați să discute, luni, la Bruxelles, planul estonian.

În cadrul unei discuții cu premierul estonian Kaja Kallas, care a avut loc duminică la München, Borrell a declarat: „Sunt complet de acord cu propunerea premierului estonian, lucrăm la acest lucru”.

Peste 800 de militari ruși mor în fiecare zi

Însă, într-un discurs ținut înainte de discuție, Borrell a declarat că achizițiile comune ar putea da roade doar pe termen mediu. În acest moment, susținătorii Ucrainei trebuie să trimită rapid armament din stocurile existente, a spus el.

Până în prezent, Ucraina a împiedicat Rusia să înregistreze câștiguri majore în estul țării. Conform ministerului britanic al Apărării, peste 800 de soldați ruși sunt uciși în fiecare zi.

Cu toate acestea, există în prezent îngrijorări serioase cu privire la faptul că Ucraina nu dispune de muniție pentru a ține la distanță posibilul atac inițiat de forțele ruse.

Într-un semn de rău augur pentru Kiev, secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat, duminică, că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, avertizând China că orice livrare ar „cauza o problemă serioasă”.

Îngrijorarea pe care o avem acum se bazează pe informațiile pe care le deținem, potrivit cărora se gândesc să ofere sprijin letal”, a declarat Blinken la „Face The Nation” de la CBS.

Când a fost întrebat insistent cu privire la ceea ce crede SUA că ar putea oferi China Rusiei, el a spus că ar fi vorba în principal de arme, precum și de muniție.

China, gata să meargă dincolo de sprijinul retoric

Blinken a făcut afirmații similare într-o serie de interviuri acordate televiziunii americane din Germania, unde a participat sâmbătă la Conferința de Securitate de la München și s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wang Yi.

El i-a transmis lui Wang Yi că în cazul în care „China oferă sprijin material Rusiei sau asistență pentru evitarea sancțiunilor”, vor exista consecințe, a afirmat un oficial al Departamentului de Stat.

Comentariile SUA par a fi printre cele mai clare avertismente de până acum că Beijingul ar putea fi gata să meargă dincolo de sprijinul retoric, politic sau diplomatic pentru Rusia.

Totodată, acestea au venit într-un moment în care relațiile deja tensionate dintre SUA și China au fost puse la încercare și mai mult de doborârea balonului „spion”.

Blinken a afirmat, duminică, la ABC că președintele american Joe Biden l-a atenționat pe omologul său chinez, Xi Jinping, încă din luna martie a anului trecut împotriva furnizării de arme către Rusia.

„Crime împotriva umanității”

Senatorul Lindsey Graham, care a participat la conferința de la München, a afirmat că ar fi o greșeală gravă ca Beijingul să furnizeze arme Rusiei.

Graham a afirmat că, în opinia sa, SUA ar trebui să declare Rusia drept stat sponsor al terorismului pentru acțiunile sale din Ucraina, ceea ce ar însemna că Beijingul sau orice alt stat care îi furnizează arme ar fi sancționat.

Întâlnirea dintre Blinken și Wang Yi nu pare să fi diminuat tensiunile.

I-am spus foarte simplu că a fost inacceptabil și că nu se mai poate întâmpla niciodată”, a declarat Blinken despre incidentul cu balonul.

Wang Yi a respins, sâmbătă, acuzațiile SUA privind spionajul, numindu-le „isterice și absurde”.

Blinken a declarat duminică că omologul său nu i-a oferit „nicio scuză”.

Schimbul de replici a avut loc la o zi după ce vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat la München că Rusia a comis „crime împotriva umanității” în Ucraina prin atacuri „la scară largă și sistemice” asupra populației civile din această țară.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…