Oficiali turci şi americani se întâlnesc la Washington pentru rezolvarea disputelor dintre ţările lor

Oficiali turci şi americani se întâlnesc la Washington pentru rezolvarea disputelor dintre ţările lor

O delegaţie de oficiali turci va merge peste două zile la Washington pentru a discuta în legătură cu disputele existente între SUA şi Turcia, ambele fiind membre ale NATO, a informat marţi CNN Turk, citând surse diplomatice, relatează Reuters.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia s-au înrăutăţit, pe fondul neînţelegerilor referitoare la politica privind Siria şi la procesul pastorului american Andrew Brunson, acuzat de autorităţile turce de susţinere a terorismului.

Pastorul Andrew Brunson a fost arestat în decembrie 2016 în Turcia, în timpul represaliilor autorităţilor de la Ankara după tentativa de lovitură de stat din iulie acelaşi an. Brunson a fost acuzat de spionaj şi terorism în Turcia. El rămâne în prezent în arest la domiciliu, în provincia Izmir (vestul Turciei).

Marţi, CNN Turk a afirmat, citat surse diplomatice, că Ankara şi Washingtonul au ajuns la înţelegeri asupra anumitor chestiuni, însă nu a oferit detalii.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a cerut Turciei să îl elibereze pe Brunson, un pastor evanghelic care trăieşte de peste două decenii în Turcia şi care este acuzat de legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA şi pe care Ankara îl consideră vinovat pentru tentativa de puci din 15 iulie 2016. Andrew Brunson, care respinge toate acuzaţiile care i se aduc, riscă până la 35 de ani de închisoare.

SUA au impus săptămâna trecută sancţiuni împotriva miniştrilor turci de interne şi al justiţiei, Suleyman Soylu şi Abdulhamit Gul, pe care îi acuză că au jucat un rol major în arestarea şi detenţia pastorului Brunson.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Ankara va bloca accesul miniştrilor americani ai justiţiei şi afacerilor interne la activele lor din Turcia dacă "există astfel de active", ca măsură de retaliere la sancţiunile impuse de Washington.

Cu toate acestea, Erdogan şi-a exprimat totuşi speranţa că disputa cu SUA va fi soluţionată rapid. ''Canalele diplomatice funcţionează extrem de intens'', a spus el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...