Oficialii americani iau în calcul mai multe variante în cazul prăbușirii avionului lui Prigojin. Care sunt teoriile vehiculate

Oficialii americani iau în calcul mai multe variante în cazul prăbușirii avionului lui Prigojin. Care sunt teoriile vehiculate

Statele Unite analizează o serie de teorii cu privire la ceea ce a dus la prăbușirea avionului care se presupune că îl transporta pe liderul mercenar Evgheni Prigojin, inclusiv o rachetă sol-aer care l-a lovit, au declarat joi oficiali americani pentru Reuters.

SUA analizează teoriile cu privire la ceea ce a dus la prăbușirea avionului. FOTO Profimedia

Autoritățile aeriene ruse au declarat că Prigojin, mâna sa dreaptă Dmitri Utkin și alte opt persoane se aflau în avionul privat care s-a prăbușit fără supraviețuitori la nord de Moscova miercuri.

Doi oficiali americani, vorbind sub protecția anonimatului, au declarat că este probabil ca o rachetă sol-aer provenind din interiorul Rusiei să fi doborât avionul.

Oficialii au subliniat că informațiile sunt încă preliminare și în curs de revizuire și nu au exclus o modificare a evaluării.

Wall Street Journal a relatat joi o altă teorie: că o bombă la bordul avionului sau un alt sabotaj a cauzat prăbușirea.

Nu este neobișnuit ca, în orele și zilele de după evenimentele internaționale majore, să existe opinii concurente, chiar contradictorii, ale serviciilor de informații din cadrul guvernului american.

Un al treilea oficial american a declarat pentru Reuters că există mai multe teorii și că nu s-a ajuns la o concluzie definitivă.

Prăbușirea a avut loc la o zi după ce Prigojin și mercenarii săi Wagner au organizat o revoltă în care au preluat controlul unui oraș din sudul țării și au avansat spre Moscova, doborând mai multe avioane ale forțelor aeriene ruse și ucigându-și piloții.

Putin rupe tăcerea cu privire la moartea șefului Wagner

Președintele rus Vladimir Putin a transmis joi condoleanțe familiei lui Evgheni Prigojin, rupând tăcerea după ce avionul liderului mercenar s-a prăbușit fără supraviețuitori, relatează Reuters .

Anchetatorii ruși au deschis o anchetă penală, dar nu există niciun cuvânt oficial din partea Moscovei cu privire la cauzele care ar fi putut provoca accidentul de miercuri seara. Până la comentariile lui Putin, nu a existat nicio confirmare oficială a morții lui Prigozhin, în afară de o declarație a autorității aviatice care spunea că acesta se afla la bord.

Putin l-a descris pe Prigojin ca fiind un om de afaceri talentat pe care îl cunoștea încă din anii 1990 și a spus că investigația privind accidentul va lua timp.

„În ceea ce privește tragedia aviatică, în primul rând vreau să exprim cele mai sincere condoleanțe familiilor tuturor victimelor. Este întotdeauna o tragedie”, a spus Putin în declarațiile televizate făcute în timpul unei întâlniri la Kremlin cu șeful instalat de Moscova în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

El a spus că Prigojin s-a întors în Rusia din Africa miercuri și s-a întâlnit cu „unii oficiali”, fără a preciza cu cine.

Ca şi în cazul morţii anterioare a unor rivali ai preşedintelui rus Vladimir Putin, este probabil ca Kremlinul să semene confuzie cu privire la cine l-a ucis pe Prigojin. Presa de stat din Rusia a început deja să publice sugestii contradictorii - de la învinovăţirea Ucrainei la ideea că un rival al lui Prigojin a plantat o bombă la bordul avionului său.

Kremlinul nu poate decât să beneficieze de pe urma incertitudinii, deoarece Prigojin era o figură care, deşi populară în Rusia şi care avea faima de a fi un protejat al lui Putin, crea discordie. Deşi Kremlinul a mai eliminat rivali înainte, Prigojin ar fi primul loialist de nivel înalt pe care Putin este suspectat că l-a ucis pentru o presupusă vină, scrie The Wall Street Journal.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat