Oficialii israelieni din domeniul securității anunță că sunt gata să lanseze ofensiva terestră în Gaza

Oficialii israelieni din domeniul securității anunță că sunt gata să lanseze ofensiva terestră în Gaza

Oficialii israelieni din domeniul securității au anunțat că sunt gata să lanseze ofensiva terestră în Gaza, despre care susțin că va fi mult mai cuprinzătoare și mai feroce decât în orice alt conflict anterior cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, relatează The Guardian.

Minimum 1.400 de israelieni au murit. FOTO Profimedia (Arhivă)

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a vizitat joi forțele aflate la granița cu Gaza și le-a transmis: „Acum vedeți Gaza de la distanță, dar în curând o veți vedea din interior. Va veni ordinul”.

Am misiunea de a ne conduce spre victorie", le-a mai spus Gallant soldaților. „Vom fi preciși și puternici și vom lupta până când ne vom îndeplini misiunea", a mai precizat el.

Nu după mult timp de la declarația lui Gallant, premierul israelian Benjamin Netanyahu a publicat un videoclip în care apare alături de militari în apropierea graniței, promițând, de asemenea, victoria. În cadrul unei întâlniri cu omologul său britanic aflat în vizită, Rishi Sunak, Netanyahu a declarat: „Acesta este cel mai întunecat moment al nostru".

După atacul Hamas din data de 7 octombrie, în urma căruia au murit minimum 1.400 de israelieni, majoritatea civili, Israelul a mobilizat 360.000 de rezerviști și a strâns o armată uriașă în jurul fâșiei de coastă a Fâșiei Gaza, sporind în același timp apărarea la granița de nord împotriva posibilității unui atac din partea Hezbollah din Liban.

„Să eliminăm Hamas din rădăcini”

Președintele american Joe Biden a plecat miercuri din Israel după o zi de discuții, spunând că oficialii americani și israelieni au vorbit despre „alternative" la o ofensivă terestră în masă în Gaza, care va cauza aproape sigur victime în rândul civililor. Mai mult de 3.000 de palestinieni au murit deja în enclavă în urma atacurilor aeriene din ultimele 12 zile

În cadrul unui rar discurs în Biroul Oval, Biden a susținut joi seară în mod explicit Israelul, solicitând ajutor suplimentar în valoare de miliarde de dolari, acuzând în același timp Hamas și Rusia că vor să „nimicească” democrația.

Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au acest lucru în comun: vor să nimicească complet o democraţie vecină", a precizat liderul de la Casa Albă.

Oficialii israelieni sunt ferm convinși că nu au altă opțiune decât aceea de a lansa un atac masiv, cu numele de cod Operațiunea „Sabiile de fier". În ultimii 16 ani, din momentul în care mișcarea islamistă palestiniană a preluat puterea în Gaza, susțin ei, Israelul a purtat trei conflicte importante cu Hamas, dar au spus că acele campanii au avut ca scop menținerea Hamas sub control, mai degrabă decât anihilarea acesteia.

Strategia a fost de a avea de fiecare dată un interval mai lung între diferitele conflicte, dar a fost un eșec și nu se mai poate întâmpla așa ceva", a afirmat un înalt oficial de securitate israelian. „Așa că singura soluție este că trebuie să intrăm, trebuie să facem curățenie și să eliminăm Hamas din rădăcini, nu doar din punct de vedere militar, ci și din punct de vedere economic, al administrației sale. Totul ar trebui să dispară", a mai spus el.

Aceasta este ideea acum și ne pregătim pentru asta", a declarat oficialul, care a atenționat: „Nu va fi un proces simplu și nici atât de scurt pe cât ne-am dori noi, israelienii. Va fi o campanie de durată. Va fi nevoie de timp”.

În timp ce în regiune se răspândea teama generată de un război major, ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, a declarat: „Toate indiciile arată că se apropie ce este mai rău. Catastrofa va avea consecințe neplăcute în perioadele următoare".

Eforturile diplomatice, a adăugat Safadi, au eșuat în încercarea de a stăvili conflictul.

„O picătură în oceanul de nevoi”

Pericolul unui război terestru a apărut chiar în momentul în care exista o speranță că ajutorul umanitar va ajunge la cei 2,3 milioane de palestinieni blocați în Gaza, care au fost privați de apă, alimente și medicamente în ultimele 12 zile. Conform unui acord mediat de Biden în timpul vizitei sale în Israel, punctul de trecere Rafah de la granița dintre Egipt și Gaza urma să se deschidă vineri pentru a permite intrarea a doar 20 de camioane cu provizii în regiune. Guvernul israelian a declarat că ar putea urma și mai multe dacă prima livrare nu va fi confiscată de Hamas.

Totuși, nici măcar această livrare modestă nu a fost garantată în totalitate. Departamentul de Stat a declarat joi că noul trimis special al SUA pentru probleme umanitare, David Satterfield, încearcă încă să „negocieze modalitățile exacte" ale acordului, în timp ce angajații egipteni au început să repare drumul care duce la punctul de trecere Rafah.

Agențiile umanitare au atras atenția asupra faptului că ajutorul, dacă și când va ajunge, riscă să fie insuficient și să ajungă prea târziu, dată fiind amploarea crizei umanitare din Gaza.

Directorul pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, Michael Ryan, a afirmat că ajutorul este necesar „în fiecare zi" și a calificat convoiul inițial de 20 de camioane drept „o picătură în oceanul de nevoi din acest moment".

Aflat într-o vizită la Cairo, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat: „Avem nevoie de alimente, apă, medicamente și combustibil acum. Avem nevoie de ele în mare măsură și trebuie să fie durabile, nu este necesară o singură operațiune mică".

„Un litru de apă pe zi de persoană”

Pericolul unui eventual atac terestru, pe lângă atacurile aeriene constante, amenință în orice moment să curme chiar și această mică punte de salvare către Gaza.

Vor fi mulți răniți care își vor pierde viața dacă nu vor fi livrate cantități suficiente de combustibil, provizii medicale și ajutoare vitale către spitalele din Gaza, care sunt pline de civili răniți din cauza bombardamentelor constante și a atacurilor aeriene israeliene", a afirmat Riham Jafari, coordonator pentru comunicare la ActionAid Palestina.

Ajutorul insuficient va duce la dezastre sanitare și foamete, deoarece pacienții cu boli cronice și femeile însărcinate și copiii lor nu vor putea primi îngrijirile medicale și hrana de care au nevoie, iar acest lucru le va pune în pericol viața. Știm că cele 20 de camioane de ajutor promise în prezent sunt pur și simplu insuficiente”, a mai spus Jafari.

Agențiile umanitare au depozitat provizii vitale pe partea egipteană a frontierei, așteptând deschiderea punctului de trecere. Martin Griffiths, șeful responsabil cu ajutoarele al ONU, a declarat miercuri în fața Consiliului de Securitate al ONU că organizația a încercat să readucă livrările de ajutoare către Gaza la 100 de camioane pe zi, nivelul de dinaintea conflictului dintre Israel și Hamas.

Pur și simplu, civilii nu au unde să se ducă pentru a scăpa de distrugere și de lipsuri, ambele cresc de la oră la oră, pe măsură ce rachetele continuă să fie lansate, iar proviziile esențiale, inclusiv combustibilul, alimentele, produsele medicale și apa, se epuizează.

Din cauza penuriei de apă, UNRWA (n.red. agenția de ajutorare a ONU) este forțată să raționalizeze și să ofere doar un litru de apă pe zi de persoană. Țineți cont de faptul că, potrivit standardelor internaționale, minimul ar trebui să fie de 15 litri, iar ei primesc unul - și sunt cei norocoși”, declarat Griffiths.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat