Oficialii ruși pe care Evgheni Prigojin ar fi vrut să îi captureze și cum i-a fost dejucat planul

Oficialii ruși pe care Evgheni Prigojin ar fi vrut să îi captureze și cum i-a fost dejucat planul

Șeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi intenționat să captureze înalți responsabili ruși din domeniul apărării, într-o încercare de a destabiliza structura de comandă militară. Cu toate acestea, planurile sale au fost dejucate de către Serviciul Federal de Securitate rus (FSB).

Evgheni Prigojin ar fi vrut să captureze doi oficiali militari ruși FOTO Profimedia

Potrivit unor responsabili occidentali citați de Wall Street Journal, Prigojin îi viza pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, în timpul unei deplasări planificate în sudul țării.

Serviciul Federal de Securitate rus a aflat despre intențiile sale, iar cei doi oficiali militari au fost avertizați. Drept urmare, aceștia și-au modificat traseul, evitând capturarea.

Planul eșuat, începutul rebeliunii

Forțat să își reevalueze planurile, Prigojin a ordonat trupelor sale să cucerească cartierul general al armatei ruse în Rostov-pe-Don, care avea o importanță crucială în comandamentul războiului din Ucraina. Operațiunea a avut succes, fără a întâmpina o rezistență semnificativă, iar Prigojin și-a extins planurile, planificând un marș către Moscova.

Cu toate acestea, în urma unei înțelegeri mediate de președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, Prigojin a ordonat combatanților Wagner să se retragă la bazele temporare din Ucraina. Prigojin a explicat, ulterior, că intenția sa nu era de a prelua puterea, ci de a-și salva organizația.

Publicația americană New York Times, citând surse din serviciile secrete americane, menționează că generalul Surovikin și posibil și alți generali ruși de rang înalt ar fi avut cunoștință despre planurile lui Prigojin de a iniția o rebeliune împotriva conducerii militare ruse, dar nu au raportat acest lucru mai departe.

Într-o declarație ulterioară, șeful Gărzii Naționale ruse, Viktor Zolotov, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a susținut că rebeliunea a fost „pregătită și inspirată de serviciile de informații occidentale”, care „erau la curent de săptămâni de zile înainte ca aceasta să înceapă”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene