Oficiul European pentru Brevete a anunţat cei 15 finalişti ai premiului ''Inventatorul european'' 2021

Oficiul European pentru Brevete a anunţat cei 15 finalişti ai premiului ''Inventatorul european'' 2021

Oficiul European pentru Brevete (OEB) a anunţat marţi cele 15 echipe de cercetători finaliste în cursa pentru premiul ''Inventatorul european'' din 2021, care va fi decernat la data de 17 iunie, informează AFP.

Toţi cercetătorii finalişti sunt ''pionieri în domeniile lor'', a declarat Antonio Campinos, preşedintele OEB, cu sediul în München.

Premiul, comparabil cu Medalia Naţională pentru Tehnologie şi Inovare decernată în fiecare an în Statele Unite, reprezintă o recunoaştere a inventatorilor care au adus o ''contribuţie excepţională la progresul tehnologic, la dezvoltarea socială, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în Europa''.



Cele 15 echipe selectate de un juriu internaţional alcătuit din 400 de inventatori provin din Serbia, Austria, Germania, Danemarca, Spania, Franţa, Italia, Ţările de Jos, Norvegia, Suedia, Elveţia, Regatul Unit, dar şi din China, India şi Statele Unite.

OEB şi-a exprimat speranţa că aceste premii vor relansa interesul pentru cercetare în Europa, unde numărul cererilor pentru brevete a scăzut anul trecut cu 0,7%, la 180.250 de dosare depuse, comparativ cu 181.406 în 2019.

Din acest total, 45% dintre cereri au fost înaintate de cercetători europeni, 25% de oameni de ştiinţă din Statele Unite, 12% de echipe din Japonia, 7% din China şi 5% din Coreea de Sud.

Fapt notabil, în timp ce numărul solicitărilor pentru brevete europene primite din 38 de ţări membre ale OEB a scăzut anul trecut la nivel mondial cu 1,3% şi cu 4,1% în cazul cererilor din Statele Unite, cele înaintate de cercetători din China şi Coreea de Sud au înregistrat o creştere cu 9,9%, respectiv 9,2%.

Gigantul coreean Samsung a depus anul trecut cele mai multe cereri de brevete europene (3.276), situându-se înaintea companiei chineze Huawei (3.113).

Primul grup european din clasament, compania suedeză Ericsson, se situează pe poziţia a cincea, cu 1.634 de cereri depuse.

În ceea ce priveşte sectoarele de activitate, domeniul sanitar (produse farmaceutice cu +10,2%, biotehnologii cu +6,3%) a fost anul trecut principalul motor al inovaţiei în Europa, cu cea mai considerabilă creştere a numărului cererilor de brevete.

Pe de altă parte, domeniul transporturilor a fost sectorul care a înregistrat cel mai semnificativ declin (-5,5%), în special în sectoarele aviaţiei, industriei aerospaţiale (-24,7%) şi auto (-1,6%), indică raportul anual al OEB. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”