Ofițerul de la DGA acuzat că sprijinea traficanți de droguri, arestat preventiv

Ofițerul de la DGA acuzat că sprijinea traficanți de droguri, arestat preventiv

Tribunalul București a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Petru Daniel Pitcovici, comisar șef de poliție în cadrul DGA, acuzat de DIICOT că a oferit sprijin unor traficanți de droguri, care aduceau cocaină din Olanda.

Petru Pitcovici a fost șeful Diviziei Operațiuni din cadrul Direcției Generale Anticorupție, el fiind trimis în judecată de DNA pentru favorizarea infractorului în dosarul omului de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu.

Potrivit DIICOT, în perioada 11 — 19 mai, procurorii au efectuat o anchetă cu privire la activitatea mai multor persoane, care au acționat în mod coordonat în vederea introducerii pe teritoriul României a unor droguri procurate din Olanda, care erau comercializate pe raza municipiului București.

În referatul întocmit de DIICOT se arată că, la data de 8 mai, trei persoane — Bogdan Emanuel Paraschiv, Natalia Tripon (prietena primului) și Cristinel Dumitrache s-au deplasat în Olanda, de unde au cumpărat aproximativ o jumătate de kilogram de cocaină cu 10.000 de euro, banii fiind dați de un alt traficant de droguri, Dan Sandu Simion, zis "Dan Chioru". Pentru a se acoperi de o eventuală inculpare, Dan Sandu Simion va susține că banii au fost oferiți lui Paraschiv cu titlu de împrumut, pentru ca acesta din urmă să își cumpere o mașină din Germania.

Peste trei zile, Bogdan Emanuel Paraschiv, Natalia Tripon și Cristinel Dumitrache s-au întors în România prin vama Nădlac, însă la un control sumar, asupra Nataliei Tripton a fost găsită o pungă transparentă ce conținea o substanță vegetală de culoare verde-maro, cu privire la care aceasta a declarat că sunt ciuperci halucinogene pe care le-a cumpărat din Amsterdam.

Polițiștii au luat decizia ca autoturismul să fie parcat în curtea sediului poliției și să fie controlat a doua zi, iar cei trei s-au cazat la un hotel din apropiere. În dimineața zilei de 12 mai, Paraschiv a părăsit hotelul fără să le spună nimic celorlalți doi, iar la controlul amănunțit efectuat asupra autoturismului, în filtrul de aer au fost găsite două pachete, care conțineau aproximativ o jumătate de kilogram de cocaină. Natalia Tripon și Cristinel Dumitrache au fost reținuți și arestați preventiv, însă Bogdan Emanuel Paraschiv a reușit să fugă.

În urma cercetărilor, procurorii DIICOT au stabilit că Dan Sandu Simion și Bogdan Emanuel Paraschiv au fost ajutați de Petru Daniel Pitcovici, comisar șef de poliție în cadrul DGA, pentru a îngreuna ancheta.

Petru Pitcovici, Dan Sandu Simion și Bogdan Emanuel Paraschiv au fost depistați pe 19 mai, în fața unui restaurant situat în București, iar cu ocazia controlului efectuat asupra lor și a două autoturisme folosite de către aceștia au fost identificate și ridicate sumele de 900 euro, 900 dolari, 3.000 lei, precum și înscrisuri cu valoare probatorie.

În timpul audierilor de la DIICOT, Pitcovici a recunoscut că s-a întâlnit pe 12 mai cu Dan Sandu Simion, în incinta Palatului de Justiție din Capitală, unde ofițerul DGA trebuia să participe la procesul în care este judecat alături de Puiu Popoviciu.

Pitcovici le-a spus procurorilor că l-a cunoscut pe Dan Sandu Simion pe vremea când era ofițer de poliție la Antidrog, unde a activat timp de 9 ani. În acea perioadă, a încercat circa 4-5 ani să probeze activitatea de trafic de droguri pe care o desfășura Simion, însă nu a reușit. Cu toate acestea, relațiile dintre ei au devenit apropiate, în condițiile în care Simion i-a furnizat informații despre diferiți infractori, iar ulterior legătura dintre ei a dobândit un caracter strict personal, respectiv polițistul a devenit nașul lui Simion.

Ancheta procurorilor a arătat însă altceva. Astfel, DIICOT susține că Pitcovici a fost sunat de Natalia Tripon, care i-a relatat că ea și Paraschiv au fost opriți în vama Nădlac, iar asupra lor au fost găsite ciuperci halucinogene. Pitcovici a trimis apoi SMS-uri lui Jan Claudiu și Vasile Costea (polițiști de la DCCO, ultimul fiind șeful Direcției Antidrog), cerându-le să-i spună dacă într-adevăr Paraschiv și Natalia Tripton fuseseră prinși în vamă cu droguri. Motivul invocat de Pitcovici în timpul audierilor era acela că dorea să îl ajute pe Dan Sandu Simion să recupereze suma de 10.000 de euro, crezând că Paraschiv și Natalia Tripton inventaseră povestea cu drogurile găsite la vamă.

Dan Sandu Simion și Bogdan Emanuel Paraschiv au fost reținuți pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc, iar Petru Pitcovici pentru favorizarea făptuitorului.

Cei trei au fost duși vineri în fața unui judecător de la Tribunalul București, care a emis mandate de arestare preventivă pe numele lor pentru 30 de zile.

AGERPRES / (AS — autor: Eusebi Manolache, editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...