OIAC confirmă că Germania a solicitat asistenţă în cazul otrăvirii lui Navalnîi

OIAC confirmă că Germania a solicitat asistenţă în cazul otrăvirii lui Navalnîi

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat joi că a trimis experţi în Germania pentru a preleva probe de la opozantul rus Aleksei Navalnîi, spitalizat la Berlin, rezultatele testelor privind prezenţa agentului neurotoxic Noviciok urmând a fi cunoscute în scurt timp, informează AFP şi Reuters.

Anturajul opozantului rus afirmă că acesta a fost victima unei tentative de otrăvire la 20 august, în Siberia, iar la 3 septembrie un laborator militar german a conchis că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanţă de tipul agentului neurotoxic creat în scopuri militare în epoca sovietică.

Berlinul a cerut oficial asistenţă tehnică din partea OIAC, a precizat joi organizaţia cu sediul la Haga.

Laboratoare din Franţa şi Suedia au confirmat concluziile laboratorului german, determinând Parisul şi Berlin să insiste asupra necesităţii unei anchete ruse, dar Berlinul a indicat că aşteaptă evaluarea OIAC.

Rusia desfăşoară investigaţii în acest caz, dar a afirmat că are nevoie de mai multe analize medicale pentru a putea declanşa o anchetă oficială.

Agentul Noviciok a mai fost folosit şi asupra fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în 2018, în Anglia, iar miercuri Regatul Unit a susţinut că este aproape sigur că serviciile de securitate ruse au organizat atacul împotriva lui Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Vladimir Putin.

Cazul otrăvirii lui Navalnîi ar putea genera noi tensiuni în cadrul OIAC, având în vedere că Germania poate cere acesteia să recurgă la noile sale prerogative şi să desemneze autorii de atacuri chimice.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”