Olaf Scholz, răspuns pentru Erdogan. Nu există o legătură între candidatura Turciei la UE şi aderarea Suediei la NATO

Olaf Scholz, răspuns pentru Erdogan. Nu există o legătură între candidatura Turciei la UE şi aderarea Suediei la NATO

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu există nicio legătură între negocierile de aderare a Turciei la UE şi intrarea Suediei în NATO, după cum a afirmat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei

"Nu trebuie să-l considerăm un subiect legat", a spus Scholz în cadrul unei conferinţă de presă, referindu-se la negocierile de aderare ale Turciei la UE. El a estimat că "nimic nu stă în calea unei aderări a Suediei la NATO", pe care preşedintele turc o blochează de luni de zile, potrivit Agerpres.

"Deschideţi mai întâi calea aderării Turciei la Uniunea Europeană şi, apoi, vom deschide calea Suediei, tot la fel cum am deschis calea Finlandei", a declarat Erdogan în ajunul deschiderii summitului anual al NATO la Vilnius.

Olaf Scholz a declarat că vede un "mesaj pozitiv" în declaraţiile preşedintelui turc, respectiv faptul că o undă verde pentru aderarea Suediei este "posibilă într-un viitor apropiat".

Negocierile între Turcia şi UE pentru aderarea acestui stat la blocul comunitar au fost oprite de mai mulţi ani.

Turcia este ultima ţară membră NATO , împreună cu Ungaria, care se opune aderării Suediei, în pofida măsurilor luate de ţara scandinavă, între care o reformă a Constituţiei sale şi adoptarea unei noi legi antiteroriste, în contextul în care Erdogan reproşează Stockholmului presupusa sa clemenţă faţă de refugiaţii kurzi de pe teritoriul său.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”