Olaf Scholz susţine începerea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE

Olaf Scholz susţine începerea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE

Olaf Scholz a declarant la Skopje că invazia Ucrainei de către Rusia a făcut ca Europa să fie unită şi a lăudat sprijinul Macedoniei de Nord pentru sancţiunile împotriva Kremlinului.

„Este foarte important să aducem o nouă dinamică în acest proces”, a declarat Scholz într-o conferinţă de presă cu premierul macedonean de Nord Dimitar Kovacevski. ”Voi susţine ca următorii paşi să aibă loc“.

Susţinătorii aderării Albaniei şi ţărilor care au apărut în urma destrămarii Iugoslaviei şi a războaielor etnice din anii 1990 la UE spun că aceasta va atenua tensiunile regionale, va contracara influenţa crescândă a Rusiei şi Chinei şi va ridica nivelul de trai.

Patru state- Serbia (care are însă relaţii bune cu Rusia- n.red), Muntenegru, Macedonia de Nord şi Albania - au deja statut de candidat, deşi ultimele două nu au început discuţiile de aderare.

Procesul a fost blocat în ultimii ani pe fondul îndoielilor cu privire la „înţelepciunea” extinderii UE în zonă.

Kovacevski a subliniat şi el numeroasele „reforme dificile” pe care Macedonia de Nord le-a întreprins pentru a se alătura blocului de 27 de membri, inclusiv schimbarea numelui pentru a se conforma obiecţiilor Greciei care revendica numele istoric al Macedoniei.

Olaf Scholz a facut din aderarea la UE a Balcanilor de Vest o prioritate de politica externa în încercarea de a reduce tensiunile regionale tot mai mari si pentru a contracara influenţa Rusiei şi Chinei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”