Olanda: Deputatul de extremă dreapta Geert Wilders reia concursul dedicat caricaturilor Profetului Mahomed

Olanda: Deputatul de extremă dreapta Geert Wilders reia concursul dedicat caricaturilor Profetului Mahomed

Deputatul olandez de extremă dreapta Geert Wilders a anunţat sâmbătă seara că va relansa organizarea unui concurs de caricaturi dedicat profetului Mohamed, la mai bine de un an după ce l-a anulat în urma ameninţărilor cu moartea şi a unor manifestaţii de protest, informează duminică AFP.

Geert Wilders, cunoscut pentru poziţiile sale anti-islamice, i-a invitat pe abonaţii contului său de Twitter să îi "trimită caricaturi-Mohamed', desene satirice înfăţişându-l pe profet. Deputatul doreşte să organizeze concursul în sediul parlamentului olandez din Haga, invocând libertatea de exprimare.

Liderul Partidului Libertăţii (PVV) anunţase în iunie 2018 intenţia de a organiza un astfel de concurs, dar a fost nevoit să îl anuleze după ce a devenit ţinta unor ameninţări cu moartea.

Iniţiativa sa a atras critici puternice din partea comunităţii musulmane, în special a celei din Pakistan unde au avut loc mai multe manifestaţii, iar în Olanda s-au înregistrat incidente.

În noiembrie anul trecut un tribunal olandez a condamnat un bărbat pakistanez la 10 ani de închisoare pentru planificarea unui "atac terorist" ce îl viza pe deputatul PVV.

Arestat la Haga, pakistanezul postase pe Facebook o înregistrare video în care declara că vrea să îl trimită pe Wilders "în iad" şi îi chema pe musulmani să îl susţină.

Doua zile mai târziu, deputatul decidea să anuleze concursul. A doua zi după anularea concursului, un tânăr afgan a înjunghiat doi turişti americani în gara centrală din Amsterdam.
Condamnat în octombrie la 26 de ani de închisoare, afganul a spus că motivul atacului a vizat "protejarea profetului Mohamed" şi l-a menţionat, printre altele, pe Geert Wilders.

Wilders, în vârstă de 56 de ani, se bucură de o protecţie constantă din partea statului olandez, comentează France Presse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Scene hard în Moldova / Premierul albanez a strâns-o în brațe pe Giorgia Meloni și a sărutat-o pe gât

2 Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO

3 Soția fostului parlamentar Corneliu Bichineț a murit în somn, la Bruxelles

4 Misterul din noul pachet de ajutor american pentru Ucraina

5 Ce au discutat Regele Charles și șeful SRI în timpul ceremoniei de la Cotroceni