Olanda: Epava unei nave din secolul al XV-lea a fost găsită aproape intactă

Olanda: Epava unei nave din secolul al XV-lea a fost găsită aproape intactă

Arheologi olandezi au anunțat descoperirea epavei deosebit de bine conservate a unei nave din secolul al XV-lea în apropierea portului Kampen din nordul țării. Vasul a fost scos din apă și va fi restaurat, relatează directmatin.fr.

Epava, care s-a dovedit a fi cea a unui cog — tip de vas comercial care a străbătut Mările Nordului și Baltică în epoca medievală—, a fost găsită în apă, unde a stat între nisip și mâl de peste 500 de ani, informează Sky News. Carcasa, aflată într-o remarcabilă stare de conservare, măsoară 20 de metri pe opt și cântărește circa 40 de tone. Țintele metalice i-au permis să rămână aproape intactă după atâția ani sub apă.

Pentru a scoate epava din mâl fără să o avarieze, arheologii au utilizat o structură metalică plasată în jurul vasului, pe care l-au ridicat cu ajutorul unui sistem de scripeți controlat de calculator.

Ijsselkogge, epava botezată după delta în care a fost descoperită, se află în siguranță, la Nieuw Land Heritage Centre din Lelystaf, unde va fi restaurată și păstrată în condiții adecvate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...