Olanda: Liderul laburiştilor demisionează după un scandal legat de administraţia fiscală

Olanda: Liderul laburiştilor demisionează după un scandal legat de administraţia fiscală

Liderul Partidului laburist olandez (PvdA), Lodewijk Asscher, şi-a anunţat joi demisia, pe fondul unui vast scandal legat de administraţia fiscală a ţării, ceea ce a pus guvernul în dificultate, relatează AFP şi Reuters.

Potrivit presei olandeze, guvernul de centru-dreapta al premierului Mark Rutte urmează să decidă vineri dacă va demisiona sau nu din cauza 'scandalului alocaţiilor' ('toeslagenaffaire' în olandeză), în care câteva mii de familii au fost acuzate în mod eronat de fraudă între 2013 şi 2019.

Ministru al afacerilor sociale şi al ocupării forţei de muncă în cea mai mare parte a acestei perioade, Asscher a apreciat într-un interviu postat pe Facebook că ''discuţiile recente despre rolul său în acest caz'' nu i-au mai permis să-şi îndeplinească atribuţiile de lider al PvdA, pe care îl exercita din 2016.

De asemenea, el a indicat că nu mai este candidat la o posibilă realegere şi că se retrage din calitatea de cap de listă a partidului pentru următoarele alegeri parlamentare, programate pentru 17 martie. Totuşi, el îşi va păstra locul de deputat în camera inferioară a parlamentului până la alegeri, care urmează să determine componenţa următorului guvern.

Potrivit raportului unei comisii parlamentare de anchetă publicat în decembrie, funcţionari au oprit acordarea de alocaţii pentru mii de familii acuzate eronat de fraudă, înainte de a le constrânge să returneze de manieră retroactivă sumele primite pe parcursul mai multor ani, ceea ce în unele cazuri a însemnat zeci de mii de euro.

Unii dintre părinţii în cauză au suferit ulterior probleme financiare grave. "Nu, nu ştiam că autorităţile fiscale lansaseră o vânătoare ilegală împotriva a mii de familii", a afirmat joi Asscher.

Mark Rutte i-a mulţumit pe Twitter fostului său ministru pentru ''angajamentul său extraordinar'', evocând o ''decizie dificilă''. El declarase marţi că doreşte ca guvernul său, demisionar sau nu, să poată lua în continuare decizii cu privire la gestionarea crizei sanitare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Adina Buzatu a scos de la naftalină imaginea în care s-a pozat goală, alături de cinci bărbați

2 VIDEO Cara Delevingne „și-a donat orgasmul pentru știință” / Pentru asta s-a masturbat într-un spital din Germania

3 VIDEO Emilia Dorobanțu, cântec emoționant de 1 Decembrie. Interpretarea superbă care te face să plângi

4 Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii

5 Cine este judecătorul care și-a injectat benzină în venă și ar fi murit în ambulanța care-l transporta la București