Olanda: Ministerul de Externe, acuzat că a sabotat o anchetă privind plăți ilegale către familia regală saudită (presă)

Olanda: Ministerul de Externe, acuzat că a sabotat o anchetă privind plăți ilegale către familia regală saudită (presă)

Ministerul de Externe olandez este acuzat că a obstrucționat o anchetă penală cu privire la plăți ilegale pe care le-ar fi făcut o firmă de construcții olandeză familiei regale saudite în schimbul obținerii unor contracte, conform portalului de știri dutchnews.nl.

În 2013, cotidianul Telegraaf a scris că firma Ballast Nedam a dat mită sute de milioane de euro unui membru al casei regale saudite pentru a-și asigura contracte de infrastructură militară în această țară.

Cea mai mare parte a banilor, circa 450 milioane de dolari, a mers către prințul Alwaleed bin Talal Alsaud.

Documente obținute recent de postul de televiziune Human dezvăluie că Ministerul de Externe a blocat tentativa Diviziei olandeze de anchetă antifraudă (FIOD) de a audia un martor saudit în timpul investigării cazului.

Potrivit documentelor — ce stau la baza unui documentar difuzat luni—, audierea a fost abandonată "din cauza relațiilor bilaterale, a statutului celor implicați și a riscurilor posibile pentru martorul ce urma să fie audiat".

Anchetatorii au declarat pentru Telegraaf că au fost nemulțumiți de intervenția ministerului. Șeful de atunci al diplomației olandeze, Frans Timmermans, actualul prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, a negat orice amestec în acest caz, atunci când subiectul a fost ridicat de parlamentarul socialist Harry van Bommel.

"Intereselor olandeze în Arabia Saudită, fie ele diplomatice, economice sau de orice altă natură, nu li s-a permis să aibă niciun fel de influență asupra anchetei penale în cazul plăților ilegale", a declarat Timmermans, întrebat de Telegraaf.

Compania Ballast Nedam a construit două aerodromuri în Arabia Saudită, pentru suma totală de 580 milioane de dolari. FIOD crede că valoarea reală a contactelor a fost de doar 249 de dolari, diferența rezultând din plăți ilegale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

3 Așa o fi?

4 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

5 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!