Olanda reinstituie restricţii după înmulţirea cazurilor de COVID-19; o cauză, diminuarea în timp a eficacităţii vaccinurilor

Olanda reinstituie restricţii după înmulţirea cazurilor de COVID-19; o cauză, diminuarea în timp a eficacităţii vaccinurilor

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat vineri reintroducerea unor restricţii antiepidemice timp de cel puţin trei săptămâni pentru a face faţă creşterii la niveluri record a numărului cazurilor de COVID-19 , transmite AFP.

''Virusul este peste tot, în toată ţara, în toate sectoarele şi la toate vârstele (...) Din fericire, marea majoritate a populaţiei este vaccinată, altfel dezastrul din spitale ar fi fost incalculabil în acest moment'', a declarat Rutte la o conferinţă de presă, în timp manifestanţi anti-restricţii protestau la Haga.

El le-a cerut cetăţenilor să nu primească acasă mai mult de patru persoane în vizită şi să intre în telemuncă, acolo unde este posibil.

Printre măsurile decise, prezentate de guvernul olandez ca ''lockdown parţial'', se numără închiderea barurilor, restaurantelor şi magazinelor esenţiale la ora 20:00, iar a celor neesenţiale la ora 18:00. Manifestaţiile sunt interzise şi stadioanele vor fi închise publicului. Şcolile rămân totuşi deschise. Rămâne obligatoriu certificatul verde (vaccinare, test negativ sau trecerea prin boală) pentru accesul în restaurante, baruri, cinematografe, hoteluri, în general peste tot în spaţiile închise.

Ţară cu circa 17 milioane de locuitori, Olanda a avut înregistrat vineri 16.364 de noi cazuri de COVID-19. Spitalele au avertizat că nu vor reuşi să treacă iarna cu bine în condiţiile sanitare actuale.

Acest vârf de infectări survine în pofida faptului că 82% dintre olandezii cu vârste de peste 12 ani sunt vaccinaţi anti-COVID-19 cu schema completă. Persoanele nevaccinate reprezintă 69% din cazurile de la ATI şi 55% din internări, dar scăderea eficacităţii vaccinurilor odată cu trecerea timpului, mai ales la persoanele vârstnice, este de asemenea descrisă de experţii sanitari drept o cauză a înmulţirii infectărilor. Prin urmare, săptămâna viitoare va începe campania de administrare a celei de-a treia doze, disponibilă deocamdată în Olanda numai pentru anumite categorii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa