Olguța Vasilescu: Esența Legii salarizării unitare nu va fi modificată; vor fi amendamente, pentru că este posibil ca unele lucruri să ne fi scăpat

Olguța Vasilescu: Esența Legii salarizării unitare nu va fi modificată; vor fi amendamente, pentru că este posibil ca unele lucruri să ne fi scăpat

Esența Legii salarizării unitare nu va fi modificată, chiar dacă vor fi făcute câteva amendamente pentru că este posibil ca unele lucruri să ne fi scăpat, însă nu vom fi de acord ca sporurile să crească peste anvelopa de 30%, a declarat miercuri seara ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

"Nu vom modifica esența legii. Până acum toate discuțiile s-au canalizat pe acea anvelopă de 30% la care sunt reduse sporurile și aproape toate familiile ocupaționale au o problemă și vor să se crească. Nu vom fi de acord pentru că este unul dintre principiile acestei legi ca să oprim această sarabandă a sporurilor. Vrem să fie o lege corectă. (...) Noi considerăm că este o lege bună, vom avea de făcut câteva amendamente, este foarte clar că se va întâmpla, pentru că așa cum am spus încă de acum două săptămâni este posibil ca unele lucruri să ne fi scăpat. La ora actuală este un haos în sistem atât de mare încât este foarte greu să prinzi cu exactitate toate categoriile profesionale și să nu fi scăpat ceva", a precizat Vasilescu.

Aceasta susține că foarte mulți bugetari s-au uitat doar în anexe, afirmând că salariile lor vor scădea până în 2022, însă aceștia nu au aplicat vechimea la cifrele din grilă.

"Am văzut că nu s-a citit partea vorbită a legii și s-au uitat doar în anexe. Foarte mulți astăzi ni s-au adresat și ne-au spus: ne scad salariile pentru că ne-am uitat în grila din 2022 și salariile sunt mai mici. I-am întrebat: ați aplicat vechimea la ceea ce este în căsuță? Nu, nu am aplicat vechimea. Ei mergeau după principiile vechii legi. Va mai dura o perioadă până când vor înțelege cei care o citesc și nu mă refer la liderii de sindicat, ci la simpli cetățeni, simpli bugetari, care abia acum văd prima data această variantă a legii. Am văzut că nu s-a citit toată legea în ansamblu pentru că din mail-urile pe care le-am primit la minister mulți ne spuneau că nu se regăsesc în familia ocupațională. Sunt contabili de exemplu și nu se regăsesc acolo. Este simplu, există un capitol separat al legii care se referă la funcțiile comune, astfel încât contabilul nu va mai fi plătit diferit la poliție față de contabilul de școală. Fiind funcție comună care se găsește peste tot în toate instituțiile din sistem se regăsește și într-un capitol separat al acestei legi", a subliniat ministrul Muncii.

În opinia acesteia, Legea salarizării unitare va clarifica multe lucruri și va face și multe economii la bugetul de stat, pentru că odată cu intrarea în vigoare de la 1 iulie "nu va mai fi aplicabilă decizia Curții Constituționale, care ne-a cauzat o problemă foarte mare, în sensul că impactul pe buget este de vreo 2 miliarde de euro".

"În primul rând, oprim această sarabandă a sporurilor care este totalmente scăpată de sub control, în sensul că acum nu se urmăresc, deși în legea care este în vigoare la ora actuală, se precizează că sporurile nu pot trece de 30% anvelopa totală, dar este pe ordonatorul principal de credit, pe minister. Vă dați seama că niciodată un ministru nu poate să verifice toate sporurile care sunt în instituțiile pe care le are în subordine în toată țara. Noi asta schimbăm aici și punem ca sporurile să fie urmărite de ordonatorul de credite, astfel încât de aici se va face o economie foarte importantă. De asemenea, în momentul în care se va aplica această lege nu va mai fi aplicabilă decizia Curții Constituționale, care la ora actuală ne-a cauzat o problemă foarte mare, în sensul că impactul pe buget este de vreo 2 miliarde de euro. Credeți-ne că este mai economicos ca să sa ieșim cu această lege de la 1 iulie decât să perpetuăm haosul care există în sistem la ora actuală", a adăugat Olguța Vasilescu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”