Olguța Vasilescu PROMITE iar! Câte două norme de hrană și un voucher de vacanță pentru fiecare bugetar!

Olguța Vasilescu PROMITE iar! Câte două norme de hrană și un voucher de vacanță pentru fiecare bugetar!

Toți bugetarii vor avea incluse în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană, a precizat joi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, subliniind că draftul legii salarizării va fi gata probabil la finele lunii martie, când vor fi finalizate discuțiile cu toți partenerii.

"Toți bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanță și două norme de hrană, absolut toți bugetarii. Dar asta nu ridică probleme, pentru că se reduce nivelul de sporuri, adică vor fi 30% pe ordonator de credite. Ce ne asigurăm noi cu această ocazie este că absolut toată lumea va avea o distribuție corectă a sporurilor. Nu se mai întâmplă ca până acum, când unii, doar pentru că erau șefi, luau niște sporuri foarte mari față de restul angajaților. Fiind obligatoriu ca fiecare bugetar să aibă norma de hrană și să aibă acest voucher de vacanță, atunci în nivelul sporurilor trebuie să fie prinse pentru toată lumea. Considerăm că este o variantă mai corectă", a explicat Olguța Vasilescu, la finalul discuțiilor cu sindicaliștii din Educație pe marginea proiectului Legii salarizării bugetarilor.

Aceasta a precizat că la elaborarea proiectului au fost luate în calcul datele de la ministere, dar și de la sindicate, privind numărul de angajați și salariile în plată la ora actuală.

"Noi am lucrat pe datele pe care ni le-au dat ministerele. Le considerăm pe acelea corecte. Am cerut date și de la sindicate ca să avem un control încrucișat asupra a ceea ce înseamnă numărul de personal și salariile care sunt la ora actuală în plată. Deci nu ar trebui să fie niciun fel de probleme. Discuțiile cu toată lumea au fost de maniera: sunt niște sume în aceste anexe, dacă nu ne vom încadra în anvelopa de 32 de miliarde lei vom mai scădea din ele și toată lumea a fost de acord. Sigur că diferențele față de anexele pe care ei le-au primit deja nu vor fi foarte mari", a precizat ministrul Muncii.

Aceasta a reafirmat că, în urmă cu o săptămână și jumătate, reprezentanții Ministerului de Finanțe au făcut un calcul și atunci anvelopa ieșea "undeva la 31 de miliarde". După discuțiile cu partenerii sociali, datele vor fi reanalizate de MFP pentru a nu fi depășit plafonul de 32 miliarde lei.

"Draftul de lege îl vom avea cel mai probabil undeva la finele lunii martie când vom finaliza discuțiile cu absolut toți partenerii", a mai spus oficialul MMSJ.

Întrebată dacă este vorba despre o lege de la zero sau despre amendarea celei din 2010, Olguța Vasilescu a precizat că nu s-a putut merge pe aceeași anvelopă salarială, deci pornește de la zero.

"De la zero, în sensul că nici nu am putut să pornim de pe aceeași anvelopă salarială, pentru că proiectul pe care l-a avut doamna Rovana Plumb a fost pe o anvelopă salarială de 42 de miliarde lei, proiectul nostru este pe 32 de miliarde lei, proiectul tehnocraților era pe 19 miliarde lei. Vă dați seama că în aceste condiții a trebuit să regândim totul, aproape de la zero. Sigur că niște principii s-au păstrat de acolo, de exemplu o idee foarte bună în legea doamnei Rovana Plumb a fost 5%, un fel de fond de premiere, pe care să îl aibă la dispoziție ordonatorul de credite și pe care să îl distribuie împreună cu sindicatele. O idee foarte bună, până la urmă, dar am lucrat și la regulamentul de sporuri. Nu este voie să se mai treacă de 30% decât în instituțiile care au parte de resurse proprii, acolo e altă discuție. Asta înseamnă, ca să ne înțelegem foarte clar, că la nivelul ordonatorului de credite nu se poate merge din total salarizare cu mai mult de 30%. Un polițist care este în stradă, sigur că poate să primească un spor de 70%. Cert este că alt funcționar, care va fi la birou, nu va putea să aibă același spor, pentru că pe medie ei trebuie să se închidă la 30%", a explicat ministrul Muncii.

În ceea ce privește afirmațiile lui Victor Ponta, care s-a întrebat de unde o să ia guvernul bani pentru majorarea salariilor, Olguța Vasilescu a menționat că temerile sunt nejustificate, în condițiile în care anvelopa bugetară este cu 10 miliarde lei mai mică față de cea din varianta Guvernului Ponta.

"Nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu un coleg de al meu de partid, la care țin și foarte mult, dar vreau să vă spun un lucru. Pe varianta Guvernului Ponta există o anvelopă salarială de 42 de miliarde. Pe varianta noastră este o anvelopă de 32 de miliarde, deci toate aceste temeri sunt nejustificate. Mai mult decât atât, s-au prezentat principiile legii salarizării încă din perioada campaniei electorale sunt prinse în programul de guvernare: 56%, o creștere pe medie a salariilor, deci de la bază către vârf și suma de 32 de miliarde. Dacă vă uitați în programul de guvernare o să găsiți fix aceste cifre, o diferență este însă aceea că am preferat să creștem baza, mai mult decât vârful, tocmai pentru a nu adânci diferențele salariale care la ora actuala sunt existente. Din punctul nostru de vedere este un principiu foarte corect de redistribuire a resurselor până în anul 2021, moment în care absolut toți bugetarii vor crește cu același coeficient", a mai spus Vasilescu.

În ceea ce privește discuțiile cu sindicaliștii din Educație, ministrul Muncii a menționat că acestea vor continua și săptămâna viitoare, pe grupuri de lucru.

"Încă nu avem o concluzie, pentru că s-a stabilit să se lucreze pe grupuri de lucru și săptămâna viitoare, asta pentru că a fost foarte dificil să avem o discuție, având în vedere ca erau și Preuniversitarul și Universitarul la aceeași masă. Atunci am stabilit să fie grupe separate de lucru săptămâna viitoare. Foarte mult nu ar mai fi de corectat, cu atât mai mult cu cât din Universitar am și avut pe cineva care a lucrat împreună cu noi la această lege a salarizării unitare.(...) Asupra principiilor generale am convenit, aici nu e niciun fel de problema, doar sunt discuții pe cine ridicăm mai sus față de ceilalți. De exemplu, în Preuniversitar discuția a fost că pedagogul trebuie să fie un pic mai sus față de îngrijitor. Chestiuni de genul acesta care nu ne dau peste cap nici principiile legii nici modul de salarizare sau anvelopa pe care o avem pregătită", a mai spus Lia Olguța Vasilescu.
Consultările pe tema proiectului de lege privind salarizarea unitară au continuat joi, când ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, s-au întâlnit cu reprezentanții sindicatelor din Educație.
Discuțiile pe marginea salarizării unitare au început luni, primii chemați la consultări fiind reprezentanții sindicatelor din ordine publică, și au continuat marți cu sindicatele din Sănătate.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”