Olguța Vasilescu: Trebuie să apară Fondul Suveran de Dezvoltare, pentru că producătorii agricoli au nevoie de centre de colectare

Olguța Vasilescu: Trebuie să apară Fondul Suveran de Dezvoltare, pentru că producătorii agricoli au nevoie de centre de colectare

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, vineri, la Pitești, că este nevoie de Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, pentru că producătorii agricoli trebuie să aibă centre de colectare a produselor.

"Eu am crescut într-o comună din Dolj, Poiana Mare se cheamă, celebră în toată România și nu numai în România, și în toată Europa pentru producția de tomate. Plecau zilnic 20 de vagoane cu tomate în Germania. Și constatam vara trecută că pe piețele din Craiova se vindeau roșii din alte țări. Am spus că este inadmisibil să se întâmple așa ceva. Am avut atunci o discuție mai mulți și așa a apărut ideea programului de tomate în România care începe într-adevăr să își arate roadele. Așa a apărut și programul despre carnea de porc și toate celelalte programe pe care le-a prezent domnul ministru Daea aici. Așa trebuie să apară și Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, pentru că producătorii trebuie să aibă acele centre de colectare care existau înainte de 1989, ca să putem să facem export de produse agricole", a spus Olguța Vasilescu la Pitești, la dezbaterea cu tema "Dezvoltarea economică, socială și culturală a zonelor rurale din România" organizată de Confederația Sindicală Națională Meridian și Federația Agro Propact, la care au mai fost prezenți ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, și europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

Vasilescu a spus că este foarte important ce se întâmplă în agricultură, iar anul acesta Ministerul Agriculturi a dovedit cum se poate face creștere economică din agricultură.

"Este exact ceea ce am estimat noi și când am făcut programul de guvernare, dar și la începutul acestui an când, vă aduceți aminte, instituțiile europene sau internaționale dădeau o creștere de maxim 4% (...) și FMI-ul și Comisia Europeană și noi spuneam de fiecare dată că va fi o creștere peste 5% și să vedem cum va fi anul agricol. Am avut într-adevăr o creștere economică până la jumătatea acestui an de aproximativ 6% și apoi au venit rezultatele agriculturii care ne-au dus la o creștere de 8,8% ceea ce a făcut ca la nivelului trimestrului trei să ne clasăm nu doar în fruntea UE, așa cum a fost tot anul, dar să depășim și China la ceea ce înseamnă creșterea economică. Unii iau în râs acest lucru, alții vorbesc despre faptul că este o creștere economică mare, dar nesănătoasă. Nu știu cum e asta cu creșterea economică mare, dar nesănătoasă, dar poate ne explică alții", a spus Vasilescu.

Ministrul Muncii a mai afirmat că lucrurile în agricultură au început să se schimbe foarte mult de anul acesta și în mare parte datorită și ministrului Daea, care este foarte apreciat, pentru că este "foarte haios și foarte muncitor".

"Cu certitudine lucrurile în agricultură au început să se schimbe foarte, foarte mult de anul acesta și în mare parte datorită și ministrului Daea, foarte apreciat (...) în primul rând pentru că este foarte haios, dar și foarte muncitor. La ultima ședința de Guvern făceam o glumă, domnul ministru Daea îmi spunea: în afară de oamenii care sunt la tine, adică pe Ministerul Muncii, de la nou născuți până la pensionari (toți interacționează cu Ministerul Muncii), în rest tot ce mișcă e la mine, de la râmă până la urs. Și așa este", a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

AGERPRES/(A — autor: Maria Mitrică, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...