Oligarh apropiat de Putin, acuzat că a încercat să obțină cetățenia americană pentru copiii lui

Oligarh apropiat de Putin, acuzat că a încercat să obțină cetățenia americană pentru copiii lui

SUA au anunţat joi că l-au inculpat pe oligarhul rus Oleg Deripaska, pe partenera de viaţă a acestuia şi alte două persoane, pentru că au pus la cale un plan menit să le obţină cetăţenia americană celor doi copii ai săi, încălcând astfel sancţiunile decise de SUA, informează AFP.

Oleg Deripaska FOTO: EPA-EFE

Oleg Deripaska, 52 de ani, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, este vizat de sancţiuni americane încă din 2018, potrivit Agerpres.

El este acuzat de Ministerul american al Justiţiei că, împreună cu Natalia Mihailovna Bardakova, 45 de ani, şi Olga Shriki, 42 de ani, au elaborat un plan pentru a o face să nască pe Ekaterina Olegovna Voronina (cunoscută de asemenea ca Ekaterina Lobanova), 33 de ani, în SUA de două ori.

Orice copil născut pe teritoriul american obţine automat cetăţenia americană.Prima tentativă din 2020 a reuşit, însă a doua, din 2022, a fost un eşec şi tinerei femei i s-a refuzat intrarea pe teritoriul SUA.

„După cum dezvăluie inculpările de astăzi, continuând să servească statul rus şi sectorul energetic (rus), Oleg Deripaska a căutat să ocolească sancţiunile americane prin minciuni şi înşelăciuni, pentru a profita de modul de viaţă american”, a declarat Lisa Monaco, numărul doi din acest minister.

„În pofida susţinerii cunoscute a lui Deripaska pentru regimul rus, el a cheltuit sute de mii de dolari pentru tranzacţii care să-i permită copilului său să profite de sistemul de sănătate american şi de cetăţenia americană” şi „nu avea încredere” în sistemul spitalicesc rus, a subliniat Ministerul de Justiţie al SUA.

Olga Shriki, cu cetăţenie americană, a fost arestată. Oleg Deripaska este de asemenea acuzat că a utilizat sistemul financiar american prin intermediul Olgăi Shriki şi a Nataliei Mihailovna Bardakova. Concret, Olga Shriki a facilitat vânzarea în 2019 a unui studio de muzică din California ce ar fi aparţinut oligarhului, prin intermediul unor societăţi-paravan, contra unei sume de peste 3 milioane de dolari, şi ar fi încercat să trimită banii pe un cont în Rusia

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia