Olimpice: Serghei Bubka, exonerat de acuzaţiile de corupţie legate de atribuirea JO 2016

Olimpice: Serghei Bubka, exonerat de acuzaţiile de corupţie legate de atribuirea JO 2016

Ucraineanul Serghei Bubka, fostul star al săriturii cu prăjina şi actualul vicepreşedinte al IAAF, a fost exonerat miercuri de Unitatea pentru Integritatea Atletismului (AIU), care a anchetat acuzaţiile legate de plăţile suspecte care îl vizau în cadrul scandalului de corupţie privind atribuirea Jocurilor Olimpice de vară din 2016 de la Rio.

AIU, organism independent însărcinat cu problemele de integritate şi de dopaj în atletism, "a decis să nu ia nicio măsură împotriva lui Serghei Bubka", se arată într-un comunicat, explicându-se că, "pe baza elementelor disponibile pentru moment, nu există la prima vedere niciun caz de încălcarea normelor IAAF".

AIU precizează că a efectuat "investigaţii extinse timp de aproape un an", menţionând totodată că "sunt în curs de desfăşurare anchete penale", iar cazul ar putea fi redeschis "dacă vor apărea noi probe".

În noiembrie 2017, cotidianul Le Monde a dezvăluit că Bubka a efectuat plăţi suspecte către unul dintre principalii protagonişti ai scandalului de corupţie în jurul atribuirii Jocurilor de la Rio, Valentin Balahnicev, fostul preşedinte al Federaţiei ruse de atletism şi fost trezorier al IAAF. Acesta a fost suspendat între timp pe viaţă de către IAAF, la fel ca şi Papa Massata Diack, un alt personaj central al acestui scandal.

Rio a obţinut organizarea JO 2016 în urma unui vot al membrilor Comitetului Internaţional Olimpic, pe 2 octombrie 2009 la Copenhaga, în detrimentul oraşelor Chicago, Madrid şi Tokyo.

Însă, mai multe instituţii media, precum şi operaţiunea anticorupţie "Unfair play" (joc necinstit), derulată în septembrie 2017 în Brazilia, au dezvăluit existenţa unor plăţi oculte către înalte personalităţi implicate în alegerea oraşului brazilian.

Justiţia franceză, care anchetează acest caz, suspectează de asemenea numeroşi protagonişti ai afacerii, între care Papa Massata Diack. Autorităţile din Hexagon au decis punerea sub acuzare, pentru corupţie pasivă, a fostului star namibian al sprintului Frankie Fredericks, suspendat deja din postul său în cadrul Consiliului IAAF, în august 2017, de către AIU. Namibianul este bănuit de implicarea în plăţi suspecte, în timp ce era responsabil din partea CIO cu buna desfăşurare a votului pentru atribuirea Jocurilor din 2016.
AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”