Olt: Unul dintre medicii condamnaţi la închisoare în cazul decesului unui copil, eliberat condiţionat

Olt: Unul dintre medicii condamnaţi la închisoare în cazul decesului unui copil, eliberat condiţionat

Unul dintre cei doi medici condamnaţi în 2018 la închisoare în cazul decesului unui copil de 9 ani, cu fractură la antebraţ, ortopedul Paul Iancu, a fost eliberat condiţionat în baza unei hotărâri a Tribunalului Mehedinţi.

Condamnat definitiv, în aprilie 2018, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, Paul Iancu a solicitat în luna februarie anul acesta, la Judecătoria Drobeta Turnu Severin, eliberarea condiţionată, însă instanţa i-a respins cererea. El a contestat soluţia la Tribunalul Mehedinţi, care, pe 8 martie, a admis contestaţia împotriva sentinţei Judecătoriei şi a admis cererea de eliberare condiţionată. Prin aceeaşi sentinţă, Tribunalul Mehedinţi a dispus punerea lui Paul Iancu în libertate.

În acelaşi dosar în care a fost condamnat Paul Iancu a mai fost condamnat şi medicul de ortopedie şi chirurgie infantilă Mircea Tusciuc. Pe 6 martie anul acesta şi Mircea Tusciuc a depus o cerere de eliberare condiţionată la Judecătoria Bistriţa, dosarul având termen pe 25 martie.

Medicii Mircea Tusciuc şi Paul Iancu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au fost condamnaţi definitiv în aprilie 2018, de Curtea de Apel Craiova, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare într-un dosar în care au fost judecaţi pentru ucidere din culpă. Sentinţa definitivă a fost dată la aproape opt ani de la decesul unui copil din comuna Şerbăneşti, care a murit în mai 2010 din cauza unui şoc septic suferit în urma unei fracturi de antebraţ.

Medicul care l-a internat pe copil, Paul Iancu, i-a pus atelă gipsată şi copilul a fost externat. În seara aceleiaşi zile, copilul a fost readus la spital în stare gravă, iar diagnosticul a fost de cangrenă. Băiatul a fost supus imediat unei intervenţii chirurgicale de către medicul Mircea Tusciuc, în urma căreia i-a fost amputată mâna.

După ce starea lui s-a înrăutăţit, băiatul a fost transportat cu un elicopter SMURD la Bucureşti, însă nu a mai putut fi salvat.

Procurorii care au anchetat cazul au stabilit că Paul Iancu - medic de gardă - medic primar ortoped la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, în anul 2010 - nu a examinat corespunzător băiatul, stabilind în mod eronat diagnosticul. Totodată, Mircea Tusciuc - medic specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică la aceeaşi unitate sanitară - nu a acordat îngrijirile medicale necesare copilului pe perioada internării şi a decis, în mod inoportun, externarea.

Raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză a conchis că decesul copilului s-a produs urmare a modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului de către cei doi medici, acordarea unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea în timp util a complicaţiilor tanato-generatoare, a lipsei de supraveghere atente şi corecte a bolnavului la internare şi pe perioada spitalizării.

În iunie 2010, ambilor medici care au tratat copilul din Şerbăneşti le-a fost desfăcut contractul de muncă de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, însă Mircea Tusciuc a revenit în funcţie în februarie 2011 printr-o decizie a Tribunalului Olt, care a anulat actul de concediere emis de spital. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…