Om de știință ucrainean: Nivelul apei va crește cu 1,6 metri în cursurile inferioare al Niprului. Noi estimări ale AIEA

Om de știință ucrainean: Nivelul apei va crește cu 1,6 metri în cursurile inferioare al Niprului. Noi estimări ale AIEA

Nivelul apei va crește cu cel mult 1,6 metri în părțile superioare ale cursurilor inferioare ale fluviului Nipru după distrugerea barajului Kahovka, avertizează un om de știință ucrainean. Pe de altă parte, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, anunță o scădere serioasă a nivelului apei din rezervorul folosit pentru răcirea centralei nucleare din Zaporojie.

Barajul Kahovka FOTO EPA-EFE

Evgheni Korjov, cercetător principal la Departamentul de Bioresurse Acvatice și Acvacultură din cadrul Universității Agrare și Economice de Stat din Herson, a vorbit despre posibilele amenințări la adresa ecosistemului în urma distrugerii barajului Kahovka.

Într-o intervenție televizată, omul de știință ucrainean estimează că zona de inundații se va extinde pe aproximativ 100 de kilometri pătrați: de la Nova Kahovka până la Kizomîs, în sudul regiunii Herson.

„Cu toate acestea, conform calculelor preliminare, nivelul maxim al apei va crește cu 1,6 metri în părțile superioare ale cursurilor inferioare ale Niprului. (...) Această situație nu este periculoasă, deoarece creșterea nivelului va fi de scurtă durată, nu mai mult de o săptămână”, a precizat el.

Potrivit lui Korjov, drenarea rezervorului de la Kahovka va avea consecințe negative asupra mediului și va pune în pericol aprovizionarea cu apă în zonă.

Zona expusă inundațiilor FOTO Google Maps

Zona expusă inundațiilor FOTO Google Maps

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a numit distrugerea barajului Kahovka „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” și o „crimă de război odioasă”.

Profesorul Hubert Chanson, de la Școala de Inginerie Civilă a Universității din QLD, se așteaptă ca apa să pună oamenii în pericol și să încetinască acțiunile militare în aval.

„Oricine care trăiește în zone joase în aval de baraj ar putea fi inundat. Este probabil să aibă loc inundații semnificative, în funcție de volumul barajului la momentul respectiv”, a declarat Chanson.

„Va fi afectat în primul rând malul stâng, deoarece este mai jos din punct de vedere geografic și, în consecință, principala inundație va cădea exact acolo”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Sud al armatei ucrainene, Natalia Humeniuk.

Nivelul apei scade cu 5 centimetri pe oră în rezervorul centralei nucleare din Zaporojie

Autoritățile ucrainene au anunțat deja măsuri de aprovizionare a populației cu apă potabilă și de evacuare a 16.000 de persoanele din zonele expuse inundațiilor. Ocupanții ruși au declarat stare de urgență la Nova Kahovka. Circa 22.000 de persoane ar trebui evacuate din zonele ocupate de armata rusă.

Pe de altă parte, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a precizat marţi, într-un comunicat, că nivelul apei din rezervorul de la centrala electrică din Zaporojie „era de aproximativ 16,4 metri la ora 8 dimineaţa” şi că „dacă va scădea sub 12,7 metri, nu va mai fi posibilă pomparea”.

Potrivit lui Grossi, apa din rezervor scade într-un ritm de 5 centimetri pe oră, dar deocamdată nu există un „risc imediat” pentru centrală.

„Există mai multe surse alternative de apă”, a dat asigurări Rafael Grossi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mutarea inteligentă a României prin care să obțină totul donând Patriot Ucrainei. Expert: „Ar fi ca un CASCO față de un RCA”

2 Așa o fi?

3 VIDEO Priviți ce face acest soldat ucrainean! / O nouă scenă de film american pe frontul din Ucraina

4 Cine sunt cei 300 de securiști și colaboratori care au certificate și indemnizații de revoluționari

5 Fără precedent / Un fost oficial al serviciilor de informații militare americane spune că a demisionat din cauza războiului din Gaza