Omul care a vizitat 203 țări fără să zboare s-a întors acasă: „Lumea este o loterie inversată. Este foarte greu să pierzi”

Omul care a vizitat 203 țări fără să zboare s-a întors acasă: „Lumea este o loterie inversată. Este foarte greu să pierzi”

Pe 10 octombrie 2013, Torbjørn „Thor” Pedersen, un danez în vârstă de 44 de ani, și-a lăsat în urmă slujba, iubita și familia pentru a porni într-o călătorie epică. Scopul său? Să viziteze fiecare țară din lume fără să zboare.

Torbjørn „Thor” Pedersen a vizitat 203 țări în 10 ani FOTO via CNN

Patru ani s-au făcut 10, timp în care a devenit rezident fără voie în Hong Kong, și a avut două nunți – una virtuală și a doua în realitate.

Pe 26 iulie, a revenit acasă după cea mai lungă călătorie de până atunci: 33 de zile pe mare, din Malaezia până în Danemarca.

„Chiar dacă mi-aș fi rupt piciorul în acel moment, tot aș fi ajuns acasă. Nu mai existau șerpi, câini sălbatici, malarie sau vize- trebuia doar să evit să cad peste bord!”, spune el cu umor.

Într-un interviu pentru NPR, danezul a spus că a fost motivat de două lucruri: să facă ceva ce n-a mai făcut nimeni și să motiveze oamenii să fie ambițioși.

Lumea este „mult mai bună decât credem noi”, iar „atunci când ai de-a face cu oamenii, este un fel de loterie inversată. Este foarte greu să pierzi”, spune el.

Pedersen a pornit la drum cu câteva reguli simple: să petreacă cel puțin 24 de ore în fiecare țară și să se încadreze într-un buget zilnic de 20 de dolari. Dar, înainte de orice, nu avea voie să renunțe până nu ar fi ajuns la capăt.

Pe 24 mai, Pedersen a ajuns în cea de-a 203-a (ONU recunoaște 195 de state suverane) țară: Maldive.

„Există un sentiment istoric al întoarcerii acasă cu vaporul - oamenii îl pot vedea la orizont, aștepta și face cu mâna”, a declarat pentru CNN Pedersen, care a călătorit în calitate de ambasador al bunăvoinței pentru Crucea Roșie daneză.

150 de persoane l-au întâmpinat în portul Aarhus, pe coasta de est a Danemarcei: soția sa, Le (Pedersen a cerut-o pe vârful Muntelui Kenya în 2016 și s-au căsătorit în 2021), tatăl, frații, prietenii, partenerii și mulți susținători care i-au urmărit blogul, și rețelele de socializare.

„Familia mea este foarte mândră. Există multă dragoste. Venirea acasă este ceva pe care m-am concentrat - ceva ce îmi doresc de foarte multă vreme. Dar încă procesez faptul că această călătorie s-a încheiat”, spune el.

Zece ani de călătorie

Expertiza lui Pedersen în logistică s-a dovedit neprețuită în planificarea traseului și adaptarea la probleme neprevăzute– dar tot i-a scăpat câte ceva – de pildă, faptul că Guineea Ecuatorială este o țară extrem de inaccesibilă: abia după patru luni a obținut o viză.

La fel de greu a intrat în țări precum Siria, Iran, Nauru și Angola.

Totodată, a supraviețuit unei crize grave de malarie cerebrală în Ghana și unei furtuni de patru zile într-o traversare a Atlanticului din Islanda până în Canada. S-a confruntat cu granițe terestre închise în zone de conflict, și multe întârzieri legate de birocrație.

Dar pandemia de COVID-19 a pus capac la toate: l-a țintuit la Hong Kong timp de doi ani, chiar în momentul în care nouă țări îl mai despărțeau de final.

„A fost cea mai proastă perioadă din viața mea și, totodată, cea mai bună, într-un fel. A trebuit să accept situația – m-am frământat atât de mult dacă ar trebui să abandonez proiectul cu nouă țări înainte de capăt”, își amintește Pedersen.

Pedersen și-a păstrat sănătatea mintală gătind cu prietenii, făcând drumeții, lucrând pentru Crucea Roșie și ținând discursuri motivaționale.

Pentru a putea să-i asigure permis de intrare, s-a căsătorit cu logodnica sa, Le, prin intermediul unui serviciu de nunți virtuale din SUA.

„Am petrecut 100 de zile împreună, ceea ce a fost minunat”, își amintește el.

La 5 ianuarie 2022, Pedersen era liber să plece spre ultimele sale destinații, prin Pacific.

Prima oprire a fost Palau, după i s-a permis intrarea după șase luni, iar când a ajuns jumătate din timp l-a petrecut carantină, din cauza unei epidemii.

Au urmat Australia, Noua Zeelandă, Samoa și Tonga.

„A trebuit să mă rog de fiecare guvern. Pentru Tonga, am vorbit cu ministerul sănătății, cu marina și cu armata. Nimeni nu a vrut să-și dea acordul peste dispoziția prim-ministrului [deoarece țara se afla în stare de urgență din cauza COVID]”, spune Pedersen.

Următoarea destinație: Vanuatu, unde Pederson a făcut și nuntă adevărată, pe plajă, alături de toți oaspeții și personalul stațiunii, care s-a ocupat de decorațiunile din frunze de palmier și de inimile uriașe din scoici.

Ultimele trei țări

Ultima țară din Pacific, Tuvalu - nouă insule și 11.600 de locuitori, și una dintre cele mai îndepărtate națiuni din lume - a fost o provocare logistică.

„Este superbă. Surf-ul este uimitor, cerul este minunat, iar oamenii au fost atât de amabili și de săritori. Dar nu mă așteptam să stau acolo preț de două luni. Navele se tot stricau. Una dintre ele avea o gaură în carenă. Am încercat să iau alta, dar pur și simplu nu s-a urnit”.

Vizitând și Singapore, Pedersen a revenit în Malaezia de unde a luat un vapor spre ultima destinație: Maldive.

În portul din Malé, capitala țării, a fost întâmpinat de susținători entuziaști, dar și prieteni precum norvegianul Gunnar Garfors (prima persoană care a vizitat fiecare țară din lume de două ori).

„În Maldive, a fost o agitație uriașă și nu am avut deloc timp pentru reflecție. Eram epuizat din punct de vedere mental - a fost un roller-coaster de emoții.

Există incertitudine în timp ce călătoresc, dar sunt în modul operațional de atât de mult timp încât am un oarecare sentiment de siguranță. Dar acasă mă așteaptă un alt gen de necunoscut. Voi fi liber să fac ce vreau, să merg oriunde sau să nu plec niciunde."

Statistici

Prețul reușitei sunt niște statistici impresionante: 3.576 de zile, 37 de nave container, 158 de trenuri, 351 de autobuze, 219 taxiuri, 33 de bărci și 43 de ricșe.

A străbătut peste 350.000 de kilometri, adică echivalentul a nouă călătorii în jurul Pământului.

Dar ce a câștigat este o perspectivă pozitivă asupra lumii după ce și-a testat motto-ul: „Un străin este un prieten pe care nu l-ai mai întâlnit niciodată”, a spus călătorul, vorbind despre faptul că a avut prilejul să cunoască oameni calzi, prietenoși și săritori, care i-au oferit de la un ceai sau o masă caldă la contacte, traducere sau pur și simplu indicații.

„Am înnoptat în casele multor străini în timpul călătoriilor mele și sunt teafăr după ce am trecut prin toate țările - cele cu conflicte armate, cele cu epidemii de viruși”, exclamă el.

„Fie sunt cel mai norocos om de pe planetă, fie lumea este un loc mult mai bun decât sunt lăsați să creadă majoritatea oamenilor prin știrile înfricoșătoare și dramatice de pe rețelele de socializare și televiziuni."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?