ONU se teme de posibilitatea utilizării de arme chimice în provincia siriană Idlib

ONU se teme de posibilitatea utilizării de arme chimice în provincia siriană Idlib

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut joi Rusiei, Iranului şi Turciei să împiedice o confruntare în provincia Idlib din Siria care ar afecta milioane de civili şi în care atât militanţi cât şi guvernul sirian ar putea folosi clorul ca armă chimică, relatează Reuters.

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat că a existat o înaltă concentrare de luptători străini în Idlib, inclusiv aproximativ 10.000 de luptători descrişi de ONU ca fiind terorişti aparţinând Frontului al-Nusra şi Al-Qaida.

Nu ar fi nicio justificare pentru folosirea armelor grele împotriva lor în zone dens populate, a spus el. Erori de calcul ar putea conduce la consecinţe neprevăzute, între care posibila utilizare a armelor chimice.

"Evitarea utilizării potenţiale a armelor chimice este într-adevăr crucială ", a declarat de Mistura la Geneva. "Cu toţii suntem conştienţi că atât guvernul cât şi al-Nusra au capacitatea de a produce arme cu clor", a avertizat el.

La rândul său, ministrul de externe sirian, Walid al-Moualem, a declarat, în cursul unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova, că "suntem în faza finală de soluţionare a crizei în Siria şi eliberarea întregului teritoriu de terorism''. ''Vă asigur că nu avem arme chimice şi că nu suntem în măsură să le folosim", a adăugat el, potrivit agenţiei de presă siriene SANA.

Provincia Idlib este ultima zonă majoră controlată de rebeli în Siria, servind drept ceea ce ONU a numit un "teren de dumping" pentru luptători şi civili evacuaţi din alte confruntări. Este una dintre zonele în care Rusia, Iranul şi Turcia au convenit pentru ''dezescaladare'' în cadrul unor negocieri purtate anul trecut în capitala Astana.

Dar o sursă a declarat miercuri că aliatul Rusiei, preşedintele sirian Bashar al-Assad, pregăteşte o ofensivă în etape în provincia siriană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Care sunt „șansele” de a fi mobilizat, în funcție de vârsta și pregătirea militară pe care le ai, dacă se sună mobilizarea generală

2 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

3 Surprinzătoarele afirmații ale unui analist ungur, care susține că bazele americane din România și Polonia ar putea fi folosite pentru a ocupa vestul …

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 VIDEO Rusia a încasat sâmbătă o lovitură cruntă din partea Ucrainei