Operațiune nebunească de contraspionaj cu o superbă agentă FSB, „vândută" drept amanta unui pilot rus

Operațiune nebunească de contraspionaj cu o superbă agentă FSB, „vândută" drept amanta unui pilot rus

Jurnalistul de investigații Christo Grozev prezintă culisele unui caz rar de contra-contraspionaj, pe care Rusia încearcă să-l prezinte luni, 25 iulie, drept un mare succes.

Grozev, unul dintre coordonatorii reputatei platforme de investigații Bellingat, a fost implicat personal în operațiunea de spionaj și contraspionaj.

Jurnalistul bulgar a primit acceptul părții ucrainene de a documenta tentativele de recrutare a piloților de avioane ruși în schimbul unor sume uriașe.

Grozev descrie întreaga experiență într-o postare pe Twitter.

Redăm, mai jos, întreaga mărturie a jurnalistului bulgar:

"Oficialii FSB (serviciul de informații pentru operațiuni interne al Rusiei) au anunțat luni, 25 iulie, că ar fi „dejucat un complot al serviciilor de informații ale Ucrainei” care viza convingerea piloților militari ruși să se predea Ucrainei – cu tot cu avioanele lor – în schimbul a 1 milion de dolari/persoană.

Folosind o combinație tradițională de „dovezi” fabricate și fapte interpretate vag, FSB m-a acuzat și pe mine personal că sunt implicat în complotul de deturnare a avionelor de luptă rusești.

Adevărat, totuși, este că am fost implicat în această poveste mai nebunească decât ficțiunea cu agenți tripli, pașapoarte false și iubite inventate - în calitate de realizator de film documentar. Da, am făcut cronica uneia dintre cele mai ciudate operațiuni contra-contra-spionaj din toate timpurile. Și documentarea încă mai continuă.

În timp ce Rusia prezintă astăzi toată operațiunea drept un atac la adresa serviciilor sale de contrainformații, de fapt este vorba despre un eșec monumental al FSB, care a dezvăluit neintenționat identitățile a zeci de ofițeri de contrainformații, metodele lor de operare și numele lor active sub acoperire.

După ce Rusia a invadat Ucraina, câțiva agenți ucraineni de informații au conceput o metodă de-a ademeni piloții militari ai Rusiei să se predea. În aprilie, Ucraina chiar a adoptat o „lege de stimulare a predarii armelor”.

fisa de plati pentru rusii recrutati

Lista de plăți pentru militarii dezertori ruși, aprobată prin lege în Ucraina. Un pilot de avion primește un milion de dolari pentru aparatul de zbor, în timp de un elicopter este recompensat cu 500.000 de dolari FOTO Twitter

„Negocierile” dintre recrutorii ucraineni și piloții ruși, pe care le-am filmat, au început așa cum se așteptau ucrainenii, dar tonul conversațiilor s-a schimbat rapid, sugerând că piloții nu mai vorbeau în numele lor, ci au fost „antrenați” – cel mai probabil de către ofițerii de contrainformații militare de la FSB.

Un indiciu clar că FSB a interceptat comunicațiile dintre cele două părți a venit atunci când unul dintre piloți a spus brusc că nu mai vrea să-și scoată soția din țară, ci pe amanta lui, prezentând și documente de identitate ale iubitei.

Mi-a luat aproximativ 5 minute să descopăr că „iubita” pilotului (mult mult prea frumoasă pentru pilotul nostru, FSB!) este de fapt agent FSB, lucrând ca antrenor de fitness la vedere, și în calitate de prietenă angajată pentru agenți FSB în spatele scenei. (de asta și-au dat seama și ucrainenii).

Nici pilotul rus nu părea să știe nimic despre trecutul „iubitei” lui (a fost sincer surprins că avea chiar și un pașaport de călătorie și că fusese la Istanbul cu câteva luni în urmă și la Barcelona cu un an mai devreme).

Dar eu personal am mai aflat că, pe tot parcursul procesului de „negocieri” ale iubitului ei cu ucrainenii, ea discutase cu un ofițer contra-intel militar al FSB.

Un alt indiciu a venit când un alt pilot le-a cerut brusc agenților ucraineni sfaturi pentru a-și incapacita copilotul cu un sedativ.

În acest moment, mi-a devenit clar că operațiunea inițială de ademenire a piloților ruși s-a terminat – și s-a transformat într-un dublu „joc operațional” în care ambele părți încercau să extragă informații maxime de la cealaltă, în timp ce le hrăneau la maxim cu dezinformări.

Ucrainenii au început să-i hrănească pe „piloți” - în realitate activi FSB - cu hărți false ale desfășurărilor lor antiaeriene, precum și cu dezinformări despre pistele de aterizare pentru avioane.

În același timp, piloții ruși au trimis propriile hărți de apropiere și coborâre (probabil la fel de false). Am continuat să filmăm.

(La un moment dat, ucrainenii chiar au convins FSB-ul s-o trimită pe soția unuia dintre piloți - împreună cu o întreagă echipă de supraveghere FSB - la Minsk, în așteptarea unei „întâlniri” promise de agenții operativi ucraineni. FSB a așteptat în zadar timp de 4 zile).

Acest joc bizar de înșelăciune reciprocă a luat sfârșit când FSB și-a dat seama că nimeni nu va apărea la niciuna dintre întâlnirile sugerate (FSB a fost dornic să identifice agenții ucraineni), realizând că au fost mirosiți. Și ucrainenii și-au dat seama că probabil nu vor recruta niciun pilot adevărat.

În ciuda finalului neașteptat (până acum), încă plănuim să terminăm acest film nebunesc", încheie Grozev threadul de Twitter.

O echipă de agenți de informații ucraineni a decis să abordeze piloții ruși cu o ofertă bazată pe această lege. Am aflat despre inițiativă și ne-am asigurat un loc în față – să facem un documentar despre această operațiune nebunească.

Mai mulți piloți militari ruși abordați chiar au trimis ucrainenilor videoclipuri cu „dovada accesului” în interiorul avioanelor lor - un prim pas spre încasarea recompensei de un milion de dolari, arată Grozev. Militarii ruși au scris de mână un număr, diferit la fiecare filmare, pe bucăți de hârtie. Unele imagini din interiorul avioanelor au fost destul de detaliate și lămuritoare pentru spionajul ucrainean.

O dovadă că imaginile filmate de piloții ruși au fost sensibile e faptul că filmul operațiunii în varianta FSB (prezentate drept „scurgeri controlate”) estompează interiorul cockpitului avionului.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...