Opozantul rus Aleksei Navalnîi, acuzat de extremism. El este adus în fața instanței

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, acuzat de extremism. El este adus în fața instanței

Un proces controversat al cunoscutului disident rus Aleksei Navalnîi urmează să înceapă oficial luni, a anunţat avocatul acestuia, de această dată acuzaţia fiind cea de extremism, transmit AFP şi DPA.

Aleksei Navalnîi FOTO ria.ru

Opozantul rus riscă până la 30 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile de ''extremism şi reabilitarea ideologiei naziste''.

Navalnîi se află închis din ianuarie 2021 într-o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, la aproximativ 250 de kilometri de Moscova, unde efectuează o pedeapsă de nouă ani pentru fraudă.

De la declanşarea campaniei militare din Ucraina în februarie 2022, majoritatea disidenţilor vocali din Rusia care nu au fugit din ţară au fost încarceraţi sau urmăriţi în justiţie, în special pentru denunţarea conflictului.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie, Aleksei Navalnîi (47 de ani) a supravieţuit în 2020 unei otrăviri, faptă pentru care el a acuzat Kremlinul.

Noul proces a început la 6 iunie, dar până în prezent s-au desfăşurat doar chestiuni procedurale în spatele uşilor închise.

De această dată va fi permis şi accesul publicului în sală, însă nu şi cel al jurnaliştilor, potrivit echipei de avocaţi a lui Aleksei Navalnîi.

În vara lui 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu agentul Noviciok în timpul unei călătorii în Siberia.

El a acuzat serviciul de securitate rus FSB că s-a aflat în spatele acestui act. După ce a fost tratat medical în Germania, opozantul a revenit în Rusia, unde a fost arestat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat