Opozantul rus Evgheni Roizman a fost arestat din nou pentru o presupusă postare

Opozantul rus Evgheni Roizman a fost arestat din nou pentru o presupusă postare

Opozantul rus Evgheni Roizman, fostul primar foarte popular al oraşului Ekaterinburg, în munţii Ural, a fost arestat joi în urma unei postări pe reţele sociale anul trecut, chiar dacă Roizman susţine că nu este autorul acesteia, a anunţat avocatul său, informează AFP.

Evgheni Roizman a fost arestat din nou. Foto: Arhivă

Director al unei fundaţii de caritate care-i poartă numele şi unul dintre ultimii opozanţi aflaţi încă în libertate în Rusia, Roizman, 60 de ani, „va fi dus la comisariat" şi autorităţile vor decide dacă el va fi plasat sau nu în arest preventiv, a spus avocatul Vladislav Idamjapov, citat de agenţiile de presă TASS şi RIA Novosti.

Potrivit media ruse, Roizman a fost arestat pentru că este suspectat că în luna mai 2022 a postat pe reţeaua socială rusă VK un articol al Fondului anticorupţie al opozantului în detenţie Aleksei Navalnîi , fond desemnat drept organizaţie „extremistă" şi dizolvat în 2021 de autorităţile ruse, scrie Agerpres.

Citat de mass-media, avocatul său a respins această acuzaţie, afirmând că Roizman nu a avut niciodată cont personal pe VK. Potrivit avocatului, postarea incriminată a avut loc într-un grup VK cu care opozantul nu avea nicio legătură.

Roizman a mai fost arestat în august, apoi a fost eliberat condiţionat, în aşteptarea unui proces în care este acuzat că a „discreditat armata" rusă, criticând ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei.

În acest dosar, cel care a fost primarul Ekaterinburgului din 2013 până în 2018 riscă o pedeapsă cu închisoarea cu executare.

Înainte de aceasta, Roizman mai fusese condamnat la trei amenzi pentru criticarea ofensivei ruse în Ucraina.

Decimată de precedentele valuri de represiune, opoziţia rusă a fost aproape anihilată după ofensiva asupra Ucrainei. Ultimii mari detractori ai preşedintelui rus Vladimir Putin fie au emigrat, fie au fost trimişi la închisoare.

Cel mai recent, Ilia Iaşin a fost condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a criticat ofensiva rusă asupra Ucrainei, iar un alt opozant, Vladimir Kara-Murza, este în prezent judecat pentru acuzaţii similare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…