Opoziţia din Belarus consideră inadmisibilă crearea unei forţe de poliţie de rezervă de către Rusia

Opoziţia din Belarus consideră inadmisibilă crearea unei forţe de poliţie de rezervă de către Rusia

Consiliul de coordonare al opoziţiei din Belarus a declarat joi că este inadmisibil ca Rusia să înfiinţeze forţe armate de orice fel pentru a le utiliza în Belarus, relatează Reuters.

Consiliul a reacţionat la comentarii făcute anterior de preşedintele rus Vladimir Putin care a anunţat că a fost înfiinţată o ''forţă de poliţie de rezervă'' la cererea liderului belarus Aleksandr Lukaşenko şi că aceasta se află în aşteptare. El a precizat că forţa nu va fi desfăşurată decât dacă situaţia scapă de sub control.

Consiliul de opoziţie a precizat într-un comunicat că ''regretă'' faptul că forţa de poliţie a fost creată la cererea lui Lukaşenko şi consideră că aceasta reprezintă o ''încălcare a dreptului internaţional''.

''Consiliul de coordonare (al opoziţiei din Belarus - n. red.) consideră inadmisibilă crearea de formaţiuni armate pe teritoriul rus sau al oricărui alt stat cu obiectivul de a fi folosite pe teritoriul belarus. Aceasta contravine dreptului internaţional şi poziţiei societăţii belaruse'', au semnalat opozanţii din Belarus în comunicatul citat de portalul AFN.by.

''Mecanismele Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă trebuie activate exclusiv în caz de invazie armată. Nu considerăm că în Belarus ar exista condiţii pentru ca situaţia să scape de sub control'', mai afirmă opozanţii, după ce preşedintele Putin a invocat prevederile acestui tratat şi ale celui privind Uniunea Rusia-Belarus pentru a motiva constituirea unui contingent de forţe de poliţie de rezervă care ar putea interveni în Belarus în caz de necesitate.

Aliatul Belarusului, Rusia are o rezervă de ofiţeri pentru menţinerea ordinii care sunt pregătiţi să intre în ţară pentru a opri protestele, a declarat preşedintele Vladimir Putin într-un interviu difuzat joi de televiziunea de stat .

Această forţă va fi folosită numai dacă situaţia scapă de sub control ''dacă extremiştii, care se ascund în spatele sloganurilor politice, depăşesc anumite limite şi încep să jefuiască, să dea foc la maşini, case, bănci, încercând să obţină controlul asupra clădirilor administrative etc.'', a precizat Putin.

Forţa de poliţie rusă a fost constituită la cererea lui Lukaşenko ca urmare a alianţei strânse dintre Rusia şi Belarusul vecin, a afirmat Putin. ''Sper că nu va fi nevoie să folosim această rezervă'', a adăugat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”