Opoziţia din Belarus doreşte legături strânse cu UE, în echilibru cu cele cu Moscova

Opoziţia din Belarus doreşte legături strânse cu UE, în echilibru cu cele cu Moscova

Opoziţia din Belarus doreşte legături economice mai strânse cu Uniunea Europeană în cazul unei schimbări de regim la Minsk, dar nu în detrimentul relaţiilor cu Rusia, a declarat vineri unul dintre liderii de marcă ai acesteia, notează AFP.

Manifestaţii fără precedent împotriva omului forte de la Minsk, preşedintele Aleksandr Lukaşenko, au izbucnit în urma alegerilor de la 9 august al căror rezultat oficial este contestat de opoziţie.

Aleksandr Lukaşenko a răspuns prin represiuni brutale, forţând-o pe şefa opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, să se exileze în Lituania.

Foto: (c) Vasily Fedosenko/REUTERS


"Societatea belarusă aşteaptă un semnal concret în legătură cu ce poate propune Uniunea Europeană", a declarat la Vilnius Pavel Latuşko, fost ministru al culturii, în prezent membru al consiliului opoziţiei sprijinind-o pe Svetlana Tihanovskaia.

În opinia sa, eventuala promisiune a unui acord de liber-schimb sau unui ajutor financiar ar putea trimite un semnal puternic militanţilor prodemocraţie care încearcă să îl alunge de la putere pe Lukaşenko.

Pavel Latuşko a insistat asupra faptului că, totuşi, opoziţia nu doreşte să se înstrăineze de Rusia, aliat tradiţional al Belarusului.

"Nu dorim nici prietenie cu UE împotriva Rusiei, nici cu Rusia împotriva Uniunii Europene", a declarat el.

Lituania este foarte activă în rândul UE cu privire la gestionarea crizei de la vecinul său.

Latuşko a discutat cu ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, înainte de a se întâlni cu Svetlana Tihanovskaia.

Foto: (c) TOMS KALNINS/EPA


În trecut membru al elitei politice a preşedintelui Lukaşenko, Latuşko este în prezent una dintre figurile importante ale Consiliului de coordonare înfiinţat de opoziţie.

El a fost demis din postul de director al Teatrului Naţional din Minsk şi convocat în faţa justiţiei după ce a sprijinit manifestanţi anti-Lukaşenko.

Fostul ministru a părăsit Belarusul în această săptămână.

Latuşko a îndemnat Occidentul să îl izoleze pe Lukaşenko şi administraţia acestuia, odată ce mandatul îi expiră la 5 noiembrie.

Lituania şi alte două ţări baltice, Estonia şi Letonia, i-au pus deja pe lista persoanelor indezirabile pe Lukaşenko şi alţi 29 de oficiali cu rang înalt ai regimului de la Minsk.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale