Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Opoziția din Mexic îi cere președintelui să își anuleze întâlnirea cu Donald Trump

Personalități ale opoziției mexicane i-au cerut miercuri președintelui Enrique Pena Nieto să își anuleze întâlnirea cu omologul său american, Donald Trump, care a semnat un ordin privind construcția unui zid la frontiera dintre SUA și Mexic, relatează AFP.

Trump a semnat ordinul chiar în timp ce ministrul economiei și șeful diplomației mexicane se aflau la Washington, pentru a negocia întâlnirea dintre cei doi președinți. Șeful Casei Albe a afirmat în repetate rânduri că Mexicul va suporta costul zidului. El își anunțase deja, duminică, intenția de a renegocia tratatul trilateral de liber schimb în America de Nord (NAFTA), intrat în vigoare între Statele Unite, Canada și Mexic în 1994.

Mai mulți opozanți mexicani au reacționat vehement. Margarita Zavala, posibilă candidată la președinție din partea Partidului de Acțiune Națională (PAN) în 2018, a folosit Twitter, un mijloc de comunicare predilect al lui Donald Trump. "Anunțul construcției zidului făcut de @realDonaldTrump înaintea vizitei lui @EPN este un afront adus Mexicului. Vizita trebuie reconsiderată", a scris ea, folosind hashtag-ul #noalmuro (nu zidului) și numele de utilizator utilizate în rețeaua de socializare de către cei doi șefi de stat.

Senatorul Armando Rios Piter, membru al Partidului Revoluției Democratice (PRD), a calificat lansarea proiectului zidului ca un act ostil și a cerut și el anularea întâlnirii dintre președinți. Tot din partea PRD, al treilea partid ca importanță în Mexic, senatorul Miguel Barbosa, a apreciat că zidul, precum și măsurile anunțate de Trump împotriva orașelor-sanctuar americane, care protejează imigranții clandestini, reprezintă "acte de agresiune împotriva Mexicului, împotriva Americii Latine, împotriva lumii, împotriva libertății".

Senatorul PAN Roberto Gil a afirmat că vizitele delegațiilor mexicane la Washington nu au sens decât ca să semnaleze că nu va exista o întâlnire între Pena Nieto și Trump.

Fostul președinte al Mexicului, Vicente Fox, a folosit și el Twitter, pentru un mesaj în limba engleză adresat purtătorului de cuvânt al Casei Albe: "Sean Spicer, i-am spus lui @realDonaldTrump și acum îți spun și ție: Mexicul nu va plăti pentru (...) zid". Mesajul conținea un termen obscen, reluat și în hashtagul #FuckingWall.

Purtătorul de cuvânt al președinției mexicane, Eduardo Sanchez, nu a reacționat la decretul lui Donald Trump până la difuzarea știrii AFP. Președintele Enrique Pena Nieto promisese luni că la negocierile axate pe comerț și migrație cu Donald Trump nu va avea loc "nici o confruntare, nici o supunere". Ministrul mexican al economiei, Ildefonso Guajardo, avertizase marți că țara sa s-ar putea retrage din NAFTA dacă negocierile aduc atingere intereselor Mexicului.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

2 Informație. Frații Mazăre sunt foc pe Dragnea! „Radu nu va tăcea, îi va plăti cu sec!”

3 ALERTĂ Sentința lui Dragnea, pe 27 mai! Procurorii au cerut pedepse mărite. Avocat: „Ne e imposibil să dovedim…

4 SCANDAL Cine de la vârful MAI a furnizat Antenei 3 date secrete despre aducerea lui Mazăre? Nu se sesizează ni…

5 Augustin Zegrean aruncă BOMBA despre noua amânare a CCR pe SPEȚA Dragnea: Se fac jocuri! De regulă, astfel de …

recomandări

Te ia DNA: Iulian Bădescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?