Opoziția turcă depășește partidul de guvernământ în alegeri pentru prima dată după mai multe decenii

Opoziția turcă depășește partidul de guvernământ în alegeri pentru prima dată după mai multe decenii

Pe baza rezultatelor procesării a aproape 50% din procesele verbale de la alegerile municipale, Partidul Popular Republican primește 38,17% în lupta pentru funcțiile de primar.

Partidul lui Erdogan a pierdut 15 orașe mari. Foto: Profimedia

Principala forță de opoziție din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), depășește Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, în cursa pentru primărie pentru principalele orașe ale țării, pentru prima dată în decenii.

Pe baza rezultatelor procesării a aproape 50% din procesele verbale de la alegerile municipale, CHP primește 38,17% în lupta pentru funcțiile de primari, AKP, care și-a menținut conducerea în acest domeniu de mai bine de 20 de ani, câștigă 36,9%, arată datele furnizate de Agentia Anadolu .

CHP are printre votanți aproape tot vestul Turciei, inclusiv Ankara, Antalya, Izmir și Istanbul, precum și câteva orașe din nordul industrial al țării. Adică, AKP pierde cel puțin 15 centre importante din provincii mari.

În lupta pentru consiliile orașelor și pentru municipalitățile raionale, AKP este până acum liderul la nivel național cu 33,8%, în timp ce CHP are 28,7%. Deși în principalele metropole - Ankara, Antalya, Izmir și Istanbul - majoritatea municipalităților districtuale fac, de asemenea, parte din CHP.

Partenerul AKP din alianța electorală, Partidul Mișcării Naționaliste, câștigă în prezent 3,5% și câștigă posturi în aproximativ cinci capitale regionale.

În 2019, conform rezultatelor alegerilor municipale, AKP a câștigat 44,33% și a primit posturi în majoritatea orașelor. CHP a câștigat posturi la Ankara și Istanbul și 30,11% din voturi în cursa pentru primărie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?