Oprișan apreciază că un președinte de CJ sau un primar de municipiu reședință de județ ar trebui să câștige 15.000 de lei lunar

Oprișan apreciază că un președinte de CJ sau un primar de municipiu reședință de județ ar trebui să câștige 15.000 de lei lunar

Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), Marian Oprișan, a apreciat că legea salarizării este "bună și curajoasă", adăugând însă că remunerația corectă pentru un președinte de Consiliu județean sau un primar de municipiu-reședință de județ ar fi de 15.000 de lei lunar.

"Este pentru prima oară când un guvern abordează cu curaj această situație, pentru că în România trebuiau puși oamenii fiecare la locul lui și retribuiți în funcție de ceea ce știu să facă fiecare. Cât de mare sau cât de mic este salariul acum al unui primar sau al unui președinte de Consiliu județean, vă spun că în raport cu responsabilitățile pe care le are un președinte de Consiliu județean sau primar chiar și suma prevăzută în proiectul de lege privind salarizarea, după părerea mea, este mică. Dar este un început și eu sunt convins că dacă, din punct de vedere economic, România merge în direcția corectă (...) atunci și salariile vor fi unele bune. (...) Cel mai corect ar fi ca un președinte de consiliu județean sau un primar de municipiu reședință de județ să câștige 15.000 de lei pe lună net. Sunt categorii profesionale în România care au aceste salarii în acest moment și nu au responsabilități față de 200.000 — 400.000 sau două milioane de locuitori", a precizat el, la finalul Adunării Generale a UNCJR.

Oprișan a apreciat că premierul, președinții celor două Camere parlamentare și șeful statului ar trebui să aibă la rândul lor salarii mai mari.

"Va trebui să ne uităm unii în ochii altora și să renunțăm la ipocrizie, pentru că nu poți să ceri responsabilități, nu poți să trimiți pe cineva în fruntea a 400.000 de cetățeni, să aibă responsabilități în ceea ce înseamnă gestionarea a mii de miliarde și să îi spui: 'Mergi cu bicicleta de acasă și până la serviciu și ia și mănâncă un sandviș din buzunar la fiecare oră, pentru faptul că e de datoria ta cum ne slujești pe noi'. Nicăieri, dacă vă uitați, în lumea civilizată, în UE, nu există la demnitari salariile care există în România", a spus el.

Marian Oprișan, care a fost reales marți în funcția de președinte al UNCJR, a mai precizat că temele majore ale Uniunii pentru perioada următoare sunt Codul administrativ, Codul finanțelor locale, dar și legea incompatibilităților, pe care a catalogat-o ca fiind "absolut defectuoasă".

"România nu are o lege europeană privind incompatibilitățile. În toată Europa și în lumea civilizată nu există incompatibilitate decât între privat și public. Nu există incompatibilități între public și public, așa cum există în legea 161", a spus el.

În ce privește propunerea premierului privind alegerea președinților de Consilii județene prin vot direct, Oprișan a opinat că posibilitatea cetățenilor de a-și desemna reprezentantul reprezintă o "formă de democrație supremă, de libertate supremă".

Totodată, Oprișan și-a exprimat speranța că în decurs de patru luni descentralizarea va deveni o realitate, menționând că în lumea civilizată această operațiune a avut loc acum 50-60 de ani. De asemenea, el a apreciat că statul cheltuie foarte mult în acest moment cu membrii corpului prefecților.

"Eu cred că atunci când un partid politic câștigă alegerile, trebuie ca aceia care au condus prost, odată la patru ani de zile, să plece. Cei care au condus bine și sunt realeși de populație, să rămână. Dar cei care au guvernat și gestionat lucrurile prost trebuie să plece din funcție. (...) Eu cred că statul român cheltuie foarte mulți bani cu cei care sunt membri ai corpului prefecților în acest moment și nu merită acest lucru. (...) În SUA, când se schimbă administrațiile, odată la patru sau opt ani, pleacă 30.000 de oameni acasă. Care e problema? Nu e niciun fel de problemă. Oamenii au pregătire profesională, au venit din alte însărcinări, vor merge la vechile îndeletniciri pe care le-au avut", a mai spus el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina