Opt cetăţeni români, repatriaţi din Italia cu o aeronavă a Forţelor Aeriene

Opt cetăţeni români, repatriaţi din Italia cu o aeronavă a Forţelor Aeriene

Opt cetăţeni români din Italia vor fi readuşi în ţară în cursul serii de o aeronavă a Forţelor Aeriene Române, urmând a fi preluaţi la sosire de Direcţia de Sănătate Publică şi plasaţi în carantină.

"Ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale (MApN), în cursul acestei seri vor fi readuşi în ţară 8 cetăţeni români din Republica Italiană. Aceştia sunt cetăţeni români non-rezidenţi în Italia, aflându-se acolo fie ca turişti, fie pentru urmarea unui tratament medical de urgenţă şi care au fost afectaţi atât de plasarea în carantină a întregului teritoriu al Italiei, cât şi de măsurile adoptate de către autorităţile române de suspendare a zborurilor şi a curselor de transport rutier de persoane înspre şi dinspre Italia. Aceştia nu au avut alternativă reală de a-şi continua şederea pe teritoriul Republicii Italiene", informează un comunicat remis vineri seară de MAE.

La sosirea în ţară, cei opt cetăţeni români vor fi preluaţi de către Direcţia de Sănătate Publică şi plasaţi în carantină într-o unitate din Bucureşti, în conformitate cu măsurile adoptate de către autorităţile române pentru cetăţenii care vin în România din Italia, precizează MAE.

"Având în vedere circumstanţele fără precedent în care ne aflăm la nivel global, în contextul epidemiei de COVID-19, MAE asigură în mod constant şi sistematic informarea cetăţenilor români aflaţi în străinătate prin atenţionări de călătorie şi buletine informative publicate pe site-ul MAE în cadrul secţiunii dedicate COVID-19, precum şi prin site-urile şi canalele de social media ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate", se mai arată în comunicat.

MApN a anunţat, de asemenea, că o aeronavă de tip C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române efectuează vineri, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, un zbor pe ruta Bucureşti - Roma - Bucureşti, pentru readucerea în ţară a opt cetăţeni români din Republica Italiană.

Aeronava, configurată pentru misiuni de evacuare medicală şi având instalate camere speciale de izolare, este operată de un echipaj format din căpitan-comandorul Ianculescu Florin - comandantul aeronavei, locotenent-comandorul Motoroiu Daniel - pilot secund, maistrul militar Băltescu George - tehnic de bord şi echipa medicală formată din locotenent-colonelul Tudose Dragoş - medic şi plutonierul Stoian Mihai-asistent medical.

Transportul este realizat cu respectarea măsurilor pentru protecţia personalului şi a tehnicii, obligatorii în astfel de situaţii, subliniază MApN. AGERPRES / (AS - autor: Antonia Niţă, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”