„Orașul Morții”: cartelurile transformă casele în fabrici de fentanil, dar turiștii tot se înghesuie pe plaje

„Orașul Morții”: cartelurile transformă casele în fabrici de fentanil, dar turiștii tot se înghesuie pe plaje

Colima, un oraș din Mexic cu 330.000 de locuitori, poate câștiga titlul de cel mai mortal oraș din lume. În mijlocul terorii zilnice, cadavrele se transformă în parte a peisajului urban, iar focurile de armă au devenit sunete de fundal obișnuite.

Colima (Mexic), „orașul morții” FOTO Twitter

Acest fapt a fost confirmat de un recent raport al Consiliului cetățenesc pentru securitate publică și justiție penală (CCPSCJ) din Mexic.

Orașul, aflat într-o luptă sângeroasă între cartelurile de droguri, a înregistrat o rată șocantă de 182 de omucideri la 100.000 de locuitori, numai anul trecut, potrivit publicației The Sun .

În total, 601 de vieți, multe dintre ele civili nevinovați, au fost pierdute în lupta lorzilor drogurilor pentru controlul teritoriului orașului și al statului cu același nume.

Fentanilul, o sursă profitabilă de venit

Colima a fost, cândva, un oraș liniștit și prosper, oferind locuitorilor săi electricitate, apă curentă și canalizare. Cu toate acestea, în ultimii ani, acesta a devenit terenul de luptă al cartelurilor: Sinaloa, Jalisco New Generation (CJNG) și Los Zetas.

Această luptă pentru putere s-a intensificat odată cu creșterea producției de fentanil, un drog sintetic puternic, care a devenit o sursă extrem de profitabilă pentru bande. Diferența față de alte droguri, cum ar fi heroina sau cocaina, constă în faptul că fentanilul este mai ieftin de produs și poate fi vândut la prețuri mai mari.

În acest mediu extrem de periculos, localnicii își văd casele transformate în adevărate „fabrici de fentanil”, unde substanța mortală este produsă în cantități mari. Fentanilul este mult mai puternic decât alte droguri și este mai ușor de distribuit, făcându-l o sursă de venit extrem de atractivă pentru carteluri.

FOTO SECRETARIA DE MARINA/SEMAR

FOTO SECRETARIA DE MARINA/SEMAR

Portul Manzanillo, situat la o oră distanță de mers cu mașina de Colima, a devenit un loc-cheie în această ecuație, primind sute de milioane de containere pe an. Cu o cantitate atât de mare de transporturi care ajung în port, autoritățile nu pot verifica fiecare container, ceea ce le permite cartelurilor să își transporte drogurile cu succes.

Fentanilul este produs în cantități mari, iar ingredientele sale sunt dificil de detectat. Acesta este unul dintre motivele pentru care cartelurile se luptă atât de aprig pentru controlul rutelor de contrabandă.

FOTO MEXICAN NAVAL SECRETARIAT

FOTO MEXICAN NAVAL SECRETARIAT

Locuitorii, obișnuiți cu violențele

Bătălia pentru controlul teritoriului a adus cu sine o creștere a violenței în orașul Colima, care nu pare să aibă un sfârșit în viitorul apropiat. Localnicii trăiesc cu teama constantă a violenței și a uciderilor nevinovate care se petrec pe străzile lor.

Colima nu este singurul oraș afectat; satele mici de fermieri din împrejurimi sunt, de asemenea, cufundate în haosul provocat de carteluri. Cu toate acestea, în ciuda ororilor care îi înconjoară, unii locuitori par să se fi obișnuit cu violența care le înconjoară și să se străduiască să își ducă viața de zi cu zi.

Cu toate acestea, pentru Mexic, Colima rămâne un simbol al terorii și al luptei neîncetate dintre carteluri, în timp ce turiștii continuă să se adune pe plajele sale în căutarea unui paradis, în mijlocul infernului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?