Orașul sirian Jarablos a fost eliberat, anunță președintele Erdogan

Orașul sirian Jarablos a fost eliberat, anunță președintele Erdogan

Sute de rebeli sirieni, susținuți de armata turcă cu tancuri și avioane, au cucerit miercuri localitatea Jarablos, iar jihadiștii grupării Statul Islamic (SI) s-au retras din acest oraș situat la frontiera dintre Siria și Turcia, a declarat pentru AFP un comandant al unei grupări rebele siriene, informație confirmată ulterior și de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

*Erdogan: Turcia a lansat în Siria operațiuni care vizează Stat Islamic și forțele kurde

Un reprezentant al altei grupări rebele siriene a declarat că jihadiștii s-au retras în direcția orașului Al-Bab, la sud-vest de Jarablos.

Rapiditatea cuceririi acestei localități a uimit experții, în condițiile în care capturarea de către kurzi a localităților controlate de SI în nordul Siriei, precum Kobané sau Manbej, a necesitat lupte îndelungate.

Armata turcă, susținută de forțe ale coaliției antijihadiste internaționale, a lansat în zorii zilei de miercuri o ofensivă fulger la Jarablos. Sprijinul aerian oferit de SUA în această acțiune a fost confirmat de mai mulți responsabili de la Washington, care s-au exprimat sub protecția anonimatului.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, citat de agenția EFE, a declarat că 'SUA dispun de unele resurse (militare) ce pot fi valoroase într-o asemenea operațiune'.

'Faptul că Turcia a făcut acest pas este un progres important', a subliniat Earnest despre operațiunea militară turcă împotriva jihadiștilor în Siria. 'SUA au solicitat de mult timp turcilor să treacă la acțiuni decisive pentru a închide frontiera dintre Turcia și Siria, mai ales această porțiune a frontierei' din zona orașului Jarablos, a adăugat oficialul american.

Dar potrivit unui responsabil turc, pentru Turcia operațiunea de la Jarablos este motivată de dorința de a împiedica preluarea controlului asupra acestei localități de către milițiile kurde și de a 'deschide un coridor pentru rebelii moderați' sirieni.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mariana Moculescu s-a pozat aproape goală, într-o poziție sexuală! Cică e bonus pentru fani....

2 VIDEO Planeta sexuală Moldova / Agresoarea avea un cârnat pe care a încercat să-l introducă în vaginul femeii

3  Vlăduța Lupău, știți, aia despre care a întrebat Florin Călinescu ce a întrebat...

4 VIDEO Andreea Tonciu, umilită pe stradă de o tânără fără complexe

5 „Iubiți români, iubiți străini, nu conta, amanți să fie…” / Femeia asta e nimfomană?