Orban afirmă că Ungaria va ratifica aderarea Finlandei şi Suediei la NATO la începutul anului 2023

Orban afirmă că Ungaria va ratifica aderarea Finlandei şi Suediei la NATO la începutul anului 2023

Premierul ungar Viktor Orban a declarat joi că parlamentul țării sale va ratifica aderarea Finlandei și Suediei la NATO la începutul anului viitor, relatează Reuters .

Viktor Orban: Ungaria își va arăta sprijinul pentru aderarea Suediei și Finlandei FOTO EPA-EFE

Orban a declarat, după o întâlnire a Grupului de la Visegrad din Slovacia., că guvernul său a decis deja că Ungaria va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO, iar parlamentul va pune acest punct pe ordinea de zi la prima sa sesiune de anul viitor.

Ungaria își va arăta cu siguranță sprijinul pentru aderarea lor, după ce guvernul o va face, și parlamentul o va face”, a spus Orban.

Parlamentul se va întruni din nou probabil la jumătatea lunii februarie.

Ungaria și Turcia sunt singurii membri ai alianței care nu au aprobat încă cererile Suediei și Finlandei de aderare la NATO.

Guvernul ungar a depus propunerile legislative necesare în iulie, dar parlamentul, în care partidul de guvernământ Fidesz al lui Orban are o majoritate de două treimi, nu a depus încă cele două proiecte de lege spre dezbatere și aprobare.

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a solicitat , la începutul acestei luni, Ungariei și Turciei să aprobe rapid cererile Suediei și Finlandei de aderare la NATO.

Țările nordice au solicitat alăturarea la alianță în luna mai, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, însă Turcia a acuzat că cele două țări nordice că adăpostesc grupuri pe care le consideră teroriste .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria