Orban despre asocierea României la grupul de la Vișegrad: Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtășește aceleași idei?

Orban despre asocierea României la grupul de la Vișegrad: Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtășește aceleași idei?

Consilierul prezidențial Leonard Orban a declarat că România nu se poate asocia grupului de la Vișegrad în discuțiile privind viitorul UE, pentru că există "viziuni diferite", în special față de Ungaria și Polonia.

"Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu: pentru că avem viziuni diferite, în special în comparație cu Polonia și Ungaria. Cehia și Slovacia sunt mai apropiate de poziția noastră. Dacă ne uitam la ce contribuție are grupul Vișegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE, vedem că este o poziție relativ echilibrată, dar față de Polonia și Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării. Noi credem că Uniunea trebuie să avanseze, nu cred că trebuie transferate înapoi competențe la state membre, ci dimpotrivă, în continuare, când va fi posibil, să fie transferate competențe la nivel european. Numai așa poți asigura o consolidare a proiectului european", a afirmat Orban, duminică, la Digi 24, întrebat de ce România nu se alătură țărilor de la Vișegrad în privința viitorului UE, după cum au spus unii oameni politici.

El a menționat că există "o coordonare bună" cu cele patru state din grupul de la Vișegrad — Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia — pe subiecte de protecția mediului și în alte dosare, însă nu în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene.

"Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtășește aceleași idei? Dacă pe alte subiecte, hai să spunem, nu e atât de grav, aici vorbim de un lucru fundamental, vorbim despre viitor, cum vedem viitorul UE", a explicat consilierul prezidențial.

Fostul premier Victor Ponta declara săptămâna trecută că România ar trebui să fie alături de statele din Grupul de la Visegrad în cadrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene, deoarece acestea se luptă pentru lucruri care sunt și în interesul țării noastre, în timp ce președintele Klaus Iohannis este apropiat de Germania la Bruxelles.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…