Orban: Directorul Aeroportului Cluj-Napoca nu a informat autorităţile, de aceea nu au putut fi dispuse măsuri

Orban: Directorul Aeroportului Cluj-Napoca nu a informat autorităţile, de aceea nu au putut fi dispuse măsuri

Directorul Aeroportului din Cluj-Napoca nu a informat autorităţile despre plecarea a 2.000 de muncitori sezonieri şi de aceea nu s-au putut dispune măsurile necesare, a declarat joi premierul Ludovic Orban.

"La Cluj a fost organizat un transport al unor muncitori români sezonieri cu 13 aeronave, din câte am înţeles, care au fost programate într-un timp extrem de scut şi toţi cei care urmau să fie îmbarcaţi au fost transportaţi spre aeroport aproximativ în jurul aceluiaşi interval orar. Directorul aeroportului nu a informat prefectul judeţului, nu a informat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Practic, în absenţa acestei informaţii, nu s-au putut dispune măsurile şi nu s-au putut mobiliza efectivele de jandarmi, de poliţie, pentru a putea asigura respectarea distanţei fizice şi eventual a altor măsuri de protejare a personalului care urmează să plece. MAI m-a informat că a fost demarată o anchetă penală pentru a stabili vinovăţiile diferitelor categorii de vinovaţi care au fost implicaţi în această situaţie", a declarat premierul la TVR 1.

Potrivit acestuia, "Consiliul Judeţean Cluj a avut tentative de demitere" a managerului aeroportului, dar au existat decizii în instanţă de repunere a acestuia în funcţie.

"Am convingerea că, după acest episod, Consiliul Judeţean Cluj va decide încă o dată demiterea directorului Aeroportului din Cluj. De asemenea, i-am solicitat ministrului Transporturilor să ia legătura cu Autoritatea Aeronautică Civilă şi cu Romatsa pentru a stabili foarte clar nişte condiţii de programare a acestor zboruri şi mai ales să împiedice apariţia unor situaţii similare. (...) În mai multe ţări - Germania, Austria, Italia, Olanda - există solicitări pentru muncitori sezonieri. Angajatori din ţările respective au probabil contracte cu firme din România care selectează cetăţenii români care sunt dispuşi să se ducă să muncească sezonier pe bază de contract în aceste ţări, după care se organizează transportul lor", a adăugat premierul.

Şeful guvernului s-a arătat convins că MAI va prezenta un raport detaliat al situaţiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...