Orban: Guvernul îşi va angaja răspunderea pe un pachet legislativ; cuprinde modificările la legile Justiţiei şi abrogarea OUG 51/2019

Orban: Guvernul îşi va angaja răspunderea pe un pachet legislativ; cuprinde modificările la legile Justiţiei şi abrogarea OUG 51/2019

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe un prim pachet legislativ, care cuprinde modificările la legile Justiţiei, abrogarea OUG 51/2019 şi legea plafoanelor bugetare.

"Daţi-mi voie să vă comunic oficial decizia pe care am discutat-o cu fiecare ministru în parte, şi anume aceea de a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe două pachete de legi. Prima angajare a răspunderii este pentru un proiect de lege care va cuprinde modificările în două domenii şi va cuprinde legea plafoanelor bugetare. (...) Prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în legile Justiţiei, privitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, privitoare la trecerea de la complete de doi la complete de trei şi prorogarea termenului de intrare în vigoare a măririi vechimii necesare pentru intrarea în magistratură de la 2 la 4 ani. Ne propunem ca anul viitor să abrogăm aceste prevederi, ele să nu mai existe, să nu ne pună în situaţia de a proroga pe final de an", a spus Orban la începutul şedinţei de guvern.

El a adăugat că, odată cu prorogarea intrării în vigoare a celor trei termene din domeniul Justiţiei, va fi abrogată şi Ordonanţa 51/2019, pentru a se permite decontarea navetei şcolare.

"Trebuie să ştiţi că, la ora actuală, există localităţi în care copiii, din cauza faptului că nu îşi permit să plătească costul integral al biletului pentru transport, nu se duc la şcoală. Ordonanţa 51 a urmărit, după părerea mea, două scopuri perverse, şi anume: la presiunea baronilor judeţeni ai PSD, să nu mai fie nevoiţi să plătească costurile aferente transportului pentru naveta copiilor, prin desfiinţarea statutului de serviciu public al serviciului de transport intrajudeţean, şi, de asemenea, această ordonanţă prelungeşte licenţele de transport intrajudeţean cu încă patru ani, ignorând obligaţia de a licita traseele în transport intrajudeţean", a menţionat premierul.

Orban a afirmat că în pachetul legislativ pentru care îşi va angaja Guvernul prima dată răspunderea se află şi proiectul de lege a plafoanelor, care este necesară pentru adoptarea ulterioară a legii bugetului de stat.

"La această şedinţă (de vineri - n.r.) vom discuta într-o primă citire textul, nu o vom adopta, vă anunţ de acum că marţi convoc şedinţă de guvern, astfel încât să adoptăm şi să demarăm procedura de angajare a răspunderii marţi", a spus Orban. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”