Orban: În ultimele zile, au intrat în ţară aproximativ patru milioane de măşti de protecţie, esenţiale pentru spitale

Orban: În ultimele zile, au intrat în ţară aproximativ patru milioane de măşti de protecţie, esenţiale pentru spitale

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că situaţia începe să fie "relativ" bună în România din punct de vedere al asigurării materialelor şi echipamentelor necesare în lupta contra COVID-19, precizând că, în ultimele zile, au ajuns în ţară aproximativ patru milioane de măşti FFP 2 şi FFP 3 care vor fi distribuite către spitale şi zonele de urgenţă.

"Am avut o perioadă în care am avut o penurie de materiale şi echipamente. Această perioadă, din punctul meu de vedere, este depăşită. Atât preşedintele României, cât şi eu, personal, ca premier, cât şi colegii mei din Guvern, cât şi toţi cei care au fost implicaţi în derularea acestor proceduri pentru a asigura materialele, echipamentele, substanţele, medicamentele necesare au fost implicaţi la maximum şi iată că începem să fim relativ bine din acest punct de vedere", a declarat Orban, la Radio România Actualităţi.

El a adăugat că măştile primite sunt în curs de distribuire şi vor asigura protecţia personalului medical sau nemedical din spitale.

Prim-ministrul a susţinut că se are în vedere, totodată, creşterea capacităţii de testare.

"A crescut constant această capacitate. La ora actuală, putem procesa peste 4.000 de teste zilnic, iar obiectivul nostru este să depăşim până luni 5.000 de teste zilnic, astfel încât să nu mai existe întârzieri de diagnosticare şi diagnosticarea să se poată face pe un termen de maximum 24 de ore din momentul solicitării", a spus Orban.

Şeful Executivului a menţionat că se caută soluţii şi pentru depăşirea problemelor în aprovizionarea cu substanţe dezinfectante.

"Mai avem o oarecare problemă, recunosc, în ceea ce priveşte virucidele, biocidele. Aici trebuie să se ştie că noi nu producem astăzi alcool denaturat în România pe scară largă. Chiar producem foarte puţin. Noi importam alcoolul denaturat din ţări, nu aş vrea să le menţionez, două din ţările din care importam, pur şi simplu, au luat decizia, chiar dacă nu au luat-o în mod explicit, dar a fost luată în mod implicit decizia de a interzice exportul de alcool denaturat. Ca atare, suntem pe propriile picioare şi căutăm soluţii şi deja am şi găsit soluţii pentru a putea produce în România şi aceste substanţe dezinfectante", a explicat Ludovic Orban.

El a precizat că există stocuri suficiente de medicamente pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19.

"În privinţa medicamentelor necesare pentru tratament, în momentul de faţă, suntem acoperiţi, avem stocuri suficiente pentru tratament. E vorba de Kaletra şi Plaquenil, practic, cele care fac parte din tratament. Am reuşit să primim, fie prin donaţie, fie prin achiziţii făcute fie de Unifarm, fie de Terapia Cluj, să asigurăm cantităţile necesare pentru a face faţă tratamentelor pentru mult mai mulţi pacienţi decât sunt infectaţi în momentul de faţă", a arătat Orban. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /