Orban: Nu există prevăzut nicăieri în Constituţie că Parlamentul poate stabili reguli contrare decretului prezidenţial

Orban: Nu există prevăzut nicăieri în Constituţie că Parlamentul poate stabili reguli contrare decretului prezidenţial

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că nu există nicăieri prevăzut în Constituţie că Parlamentul poate, printr-o hotărâre, să stabilească reguli contrare decretului prezidenţial.

"Dacă articolele din hotărârea Parlamentului sunt contrare Constituţiei, Ordonanţei de Urgenţă 1 şi decretului prezidenţial, normal că vom respecta decretul prezidenţial. Părerea mea este că unii care stau în izolare la domiciliu au vrut să se bage în seamă, să încerce să intre cumva în poză. Nu există nicăieri prevăzut în Constituţie că Parlamentul României poate, printr-o hotărâre, să stabilească reguli contrare decretului prezidenţial. Decretul necesită aprobarea de către Parlament, dar opinia noastră clară este că nu poate să fie supus unor restricţii care să fie incluse într-o hotărâre a Parlamentului", a declarat, la Digi24, Ludovic Orban.

El a adăugat că Guvernul va încerca să nu intre în conflict cu articolele din hotărârea de joi a Parlamentului, în măsura în care ele nu sunt contrare decretului prezidenţial.

Orban a precizat că va merge săptămânal în Parlament, dacă va fi chemat, pentru a prezenta măsurile luate de Guvern pentru gestionarea situaţiei generate de coronavirus.

"Voi merge în Parlament, dacă vor veni şi ei. De asemenea, le stau la dispoziţie şi prin videoconferinţă. Niciodată nu m-am ferit de o interacţiune cu Parlamentul. Orice ministru din Cabinetul pe care îl conduc este oricând la dispoziţia comisiilor de specialitate ale Parlamentului şi este oricând gata să le pună la dispoziţie parlamentarilor informaţii despre activitatea pe care o desfăşurăm. Cu condiţia ca aceste informări, audieri să nu se transforme în meciuri politice, în care unii să încerce să capitalizeze electorat din suferinţa oamenilor, din necazurile oamenilor şi din constrângerile care au fost indispensabile pentru a putea menţine lucrurile cât de cât sub control şi pentru a împiedica o răspândire a virusului care să ne creeze probleme grave la nivelul societăţii", a subliniat Ludovic Orban.

Parlamentul a adoptat, joi, hotărârea privind încuviinţarea prelungirii măsurii stării de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, care cuprinde şi obligaţii pentru Guvern, una dintre ele fiind ca Executivul să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?