Orban, referitor la decizia în cazul Kovesi: CCR s-a compromis; PSD - vinovat de condamnarea României la CEDO

Orban, referitor la decizia în cazul Kovesi: CCR s-a compromis; PSD - vinovat de condamnarea României la CEDO

Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, susţine că prin decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi CCR s-a compromis, subliniind necesitatea reanalizării modului în care se compune şi funcţionează Curtea Constituţională a României.

"Avem astăzi confirmarea de la nivelul Curţii Europene a Drepturilor Omului a faptului că în Curtea Constituţională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească Legea fundamentală. Decizia de revocare din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor umori şi raportări subiective, dominate de influenţa de la acel moment a lui Liviu Dragnea şi a PSD. A existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea în discuţie a deciziilor Curţii Constituţionale, în sensul de a nu aduce atingere credibilităţii unei instituţii fundamentale în statul român, fiind obligaţi la respectarea deciziilor chiar şi atunci când le-am considerat nedrepte. Iată că însăşi Curtea Constituţională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Acest fapt afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului român, iar de acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul preşedintelui României", spune Orban, într-o declaraţie transmisă, marţi, AGERPRES.

El subliniază că aceasta nu a fost "singura decizie discutabilă, contaminată de influenţa nefastă a PSD, a lui Liviu Dragnea şi a acoliţilor săi, care încă populează politica românească", reamintind de modificarea legilor Justiţiei şi refuzul de a sesiza şi apoi de a ţine cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia.

"Consider imperativ ca judecătorii CCR să reanalizeze şi să revizuiască decizia referitoare la obligarea preşedintelui României de a emite un decret întocmai cum consideră Curtea Constituţională, întrucât aceasta reprezintă o intruziune de neacceptat în atribuţiile şefului statului. Consider imperativ ca din partea Curţii Constituţionale să existe o recunoaştere a culpei atât în mod declarativ, cât şi în mod formal. România are nevoie de o Curte Constituţională credibilă, nu de un număr de indivizi care se află în permanentă complicitate cu PSD", adaugă Ludovic Orban.

Preşedintele PNL consideră că "PSD se face vinovat de condamnarea României la CEDO".

"Toţi aceia din PSD, care au pledat cauza lui Liviu Dragnea, au militat împotriva statului de drept şi a independenţei justiţiei, astăzi trebuie să părăsească scena politică, întrucât acum este dincolo de orice dubiu faptul că au prejudiciat grav imaginea României şi nu au nicio legătură cu interesele cetăţenilor acestei ţări", spune el.

Orban aminteşte şi de faptul că reprezentanţii PSD în Parlamentul European "făceau România de râs", iar PNL milita pentru preluarea de către Laura Codruţa Kovesi a poziţiei de procuror-şef european.

"PNL nu a fost doar în situaţia de a susţine un candidat român pentru o poziţie extrem de importantă la nivel european, dar în acelaşi timp a trebuit să combată şi să demonteze dezinformările grosiere ale PSD şi acoliţilor săi orientate împotriva unui român", afirmă liderul PNL.

El punctează necesitatea reanalizării modului în care funcţionează CCR.

"Astăzi decizia CEDO arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune şi funcţionează Curtea Constituţională, astfel încât să prevenim astfel de derapaje împotriva principiilor şi valorilor europene, dar şi să punem punct definitiv riscului de a mai fi condamnaţi prin decizii ale CCR care în mod evident excedează cadrul constituţional", mai spune Ludovic Orban.

Laura Codruţa Kovesi a câştigat marţi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul în care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /