Orban spune că Ioan Cupșa poate fi ministrul Justiției. Este singurul liberal care a votat legea recursului compensatoriu ce a eliberat din pușcării mii de violatori și tâlhari

Orban spune că Ioan Cupșa poate fi ministrul Justiției. Este singurul liberal care a votat legea recursului compensatoriu ce a eliberat din pușcării mii de violatori și tâlhari

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marți seară la Digi 24 că deputatul PNL Ioan Cupșa ar putea fi viitorul ministru al Justiției. „Are toate calităţile necesare pentru a gira această funcţie. (…) Poate fi un candidat, dar nu vă voi da nume. În momentul în care vom decide formula Guvernului, atunci o vom prezenta public”, a spus Orban.

Ioan Cupșa, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, e singurul liberal care a votat în 2017 Legea recursului compensatoriu, o inițiativă PSD-ALDE care a dus la eliberarea rapidă din închisori a mii de infractori periculoși care au invocat condițiile de detenție.

În luna februarie, același Cupșa a depus la Parlament o inițiativă de abrogare a legii privind recursul compensatoriu (legea 169/2017), după ce în spațiul public au apărut sute de articole despre recidivele săvârșite de infractorii eliberați. Proiectul este încă în dezbaterea Parlamentului.

”Fenomenul infracțional în România – care cuprinde actele de corupție, marea infracționalitate și mica infracționalitate – din păcate este scăpat de sub control (…) Așa cum se poate constata, recidiva este la cote alarmante în România, fie că vorbim de recidiva propriu-zisă, fie de recidiva comună, adică antecedența penală. Dacă recidiva propriu-zisă se întâlnește în rândul condamnaților în proporție de aproximativ 40%, probabil cea mai mare rată din UE, antecedența penală – recidiva improprie – ajunge la cote care depășesc 60%. Acestea sunt date care dovedesc că unul dintre scopurile pedepsei nu este realizat în România, și anume cel privitor la reintegrarea socială și evitarea recidivei de către persoanele condamnate penal”, arată Ioan Cupșa în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Recursul compensatoriu a eliberat zilnic 10 violatori, pedofili și criminali. Doar 1,48% dintre deținuții eliberați erau condamnați pentru corupție, arată o statistică a Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Ioan Cupşa e deputat PNL de Bihor din 2012. La bază e inginer: a absolvit Facultatea de Mecanică a Politehnicii din Cluj în 1990. Ulterior, între 1991 şi 1997 a urmat cursurile Facultătii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai. În acelaşi an a devenit avocat în Baroul Bihor. E membru PNL din 1990. Din 2008 până în 2012 a fost consilier local în Oradea. Din 2012 e parlamentar PNL, ajuns în legislativ pe listele USL.

În ultimii trei ani, a făcut parte din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, dar şi din Comisia Iordache, forul care a măcelarit Legile Justiţiei şi a modificat Codurile penale. În Comisia Iordache a fost unul dintre cei mai activi parlamentari liberali: s-a contrat frecvent cu juriştii PSD Eugen Nicolicea, Florin Iordache şi Şerban Nicolae, încercând să blocheze atacul PSD la Justiţie. Totuşi, a fost singurul liberal care a votat în favoarea legii recursului compensatoriu (susţinută de PSD), care a eliberat din penitenciare înainte de termen aproximativ 20.000 de deţinuţi. Mulţi dintre ei s-au reîntors rapid după gratii după ce au comis noi violuri, crime şi tâlharii. Cupşa susţine că a încurcat butoanele la vot.

“A fost o eroare din partea mea, bănuiesc că am apăsat eu gresit”, a explicat Cupşa, pentru ziarul Liberatea, votul pentru legea recursului compensatoriu.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații certe

2 Zvon...

3 Așa o fi?

4 „Sunt foarte mulți idioți, eu i-aș aresta. Din cauza lor am ajuns să moară pe zi în România câți mor în toată …

5 Zvon... / Din „culisele întâlnirii” PNL-PSD de la vila Lac