Organizaţia Reporteri fără Frontiere, ''şocată'' după execuţia opozantului iranian Ruhollah Zam

Organizaţia Reporteri fără Frontiere, ''şocată'' după execuţia opozantului iranian Ruhollah Zam

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) s-a declarat "şocată" sâmbătă după execuţia , mai devreme în Iran, a opozantului Ruhollah Zam, condamnat la moarte pentru rolul său în valul de proteste din iarna 2017-2018, relatează France Presse.

Într-o postare pe Twitter, RSF, care a urmărit în mod deosebit cazul acestui opozant, a indicat că "a avertizat despre iminenţa execuţiei începând cu 23 octombrie" Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

RSF adaugă că este "şocată că justiţia iraniană şi cel care a comandat acest act @ali_khamenei şi-au executat sentinţa", menţionându-l pe liderul suprem iranian.

Sâmbătă dimineaţă, televiziunea de stat iraniană a anunţat că Zam a fost "spânzurat din cauza gravităţii crimelor" sale, la doar câteva zile după ce fusese anunţată confirmarea pedepsei de către Curtea supremă.

Zam a trăit în exil mai mulţi ani în Franţa înainte de a fi arestat de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, în circumstanţe obscure.

Arestarea sa a fost anunţată în octombrie 2019, dar Iranul nu a specificat locul sau data faptelor, acuzându-l pe opozantul în vârstă de în jur de 40 de ani că este "condus de serviciile de informaţii franceze şi susţinut" de serviciile secrete ale Statelor Unite şi Israelului.

Ruhollah Zam, care avea statutul de refugiat în Franţa, conducea un canal (Amadnews) pe platforma de mesagerie criptată Telegram şi a fost găsit vinovat că a jucat un rol activ, prin intermediul acestei media, în protestele din iarna 2017-2018 când au fost ucise cel puţin 25 de persoane.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante