Originile istorice ale semnelor zodiacale/O practică a mesopotamienilor antici, adusă în actualitate de marile ziare ale secolului al XX-lea

Originile istorice ale semnelor zodiacale/O practică a mesopotamienilor antici, adusă în actualitate de marile ziare ale secolului al XX-lea

Mulți își găsesc alinarea în stele, apelând la horoscoape pentru a desluși enigmele personalității lor și ca să prevadă ce îi așteaptă. Deși semnele zodiacale și horoscoapele pot părea a fi concepte moderne, astrologia a modelat profund civilizațiile de-a lungul mileniilor, în ciuda criticilor din partea scepticilor care invocă lipsa de dovezi empirice și de rigoare științifică.

National Geographic prezintă de ce rămâne un instrument puternic pentru mulți care caută îndrumare într-o lume imprevizibilă.

Originile străvechi ale horoscopului

Practica astrologiei își are originile în Mesopotamia antică, în mileniul al doilea î.Hr. În orașul Babilon, stelele și planetele erau folosite pentru a interpreta prezicerile zeilor”, spune clasicista Jasmine Elmer, din Marea Britanie, expertă în lumea antică.

Cu toate acestea, doar unele persoane erau considerate calificate pentru a face aceste interpretări. Preoții babilonieni aveau sarcina de a detalia modul în care corpurile cerești vor afecta societatea, în special regele și statul. Acest lucru este evidențiat în Enuma Anu Enli, o serie de 70 de tăblițe cuneiforme care conțin aproximativ 7.000 de preziceri celeste.

Babilonienii au dezvoltat 12 semne astrologice, dintre care unele au fost încorporate ulterior în zodiacul occidental. Cu toate acestea, grecii antici au fost cei care au denumit aceste 12 semne după constelații și le-au asociat unor date specifice pe baza alinierii lor cu orbita soarelui. Aceste semne sunt Berbecul, Taurul, Gemenii, Racul, Leul, Fecioara, Balanța, Scorpionul, Săgetătorul, Capricornul, Vărsătorul și Peștii. Mai mult, „zodiac” provine din expresia greacă zōdiakos kyklos, care înseamnă „cercul animalelor”.

În ciuda contribuțiilor grecilor la astrologie, horoscoapele nu erau răspândite în Grecia antică. În schimb, accentul era pus pe utilizarea stelelor pentru a intra în legătură cu zeii prin divinație, „care este, în esență, orice fel de practică rituală care are ca scop conversația cu zeii”, spune Elmer.

Cu timpul, astrologia babiloniană, care interpreta evenimentele celeste, a fuzionat cu practicile de divinație grecești. Această îmbinare a dus la dezvoltarea horoscopurilor mai personalizate pe care le vedem astăzi.

Claudius Ptolemeu, un astrolog și astronom din Alexandria, Egipt, a pus bazele astrologiei occidentale în textul său Tetrabiblos, subliniind aspectul individual al interpretării astrologice. De aici provine conceptul de horoscop personal sau ideea că oamenii pot citi și interpreta stelele pentru a afla informații despre propria viață.

În timp ce zodiacul occidental este recunoscut pe scară largă, alte practici culturale au modelat, de asemenea, astrologia la nivel mondial. În India, astrologia vedică încorporează vechile credințe și practici hinduse, oferind o perspectivă unică asupra influențelor cerești. Astrologia chineză, înrădăcinată în filosofia taoistă, atribuie semnele animalelor în funcție de anii de naștere, influențând practicile culturale și credințele sociale.

De la previziunile din curțile regale la căutările alchimice

În timpul Evului Mediu, astrologia era larg răspândită și influența în mod semnificativ deciziile cotidiene. Ea era practicată nu numai de medici, astronomi și alți profesioniști din domeniul științific, ci a jucat, de asemenea, un rol crucial în dezvoltarea alchimiei, precursorul protoștiințific al chimiei.

În Europa secolului al XIV-lea, astrologii erau frecvent întâlniți la curțile regale, unde furnizau în mod regulat horoscoape personale monarhilor.

Această practică era atât de răspândită încât Carol al V-lea al Franței a comandat chiar traducerea textelor astrologice. Cu toate acestea, reputația astrologiei s-a schimbat în timpul proceselor cu vrăjitoare din secolul al XV-lea din Anglia, când a fost asociată cu vrăjitoria și păgânismul. Ca urmare, unii monarhi au început să se distanțeze de horoscoapele individuale.

Renașterea a marcat o recrudescență a interesului general pentru astrologie la nivel personal și filosofic. Pe fondul unei regândiri a credințelor creștine și a științelor naturale, practica privată a astrologiei a înflorit. Aceasta a dus la crearea de hărți și calendare astrologice, eliminând barierele lingvistice și educaționale anterioare în calea astrologiei și a interpretării horoscopurilor.

Un astrolog european notabil, Leonhard Thurneisser, angajat de un prinț german, a publicat în 1575 o carte intitulată Astrolabium, care putea fi utilizată pentru a crea horoscoape individuale cu ajutorul diagramelor roții de tors.

Revenirea modernă a horoscopului

Cu toate acestea, prevalența astrologiei și a horoscopelor a dispărut odată cu debutul Revoluției științifice și al Secolului Luminilor. Până la sfârșitul secolului al XVII-lea, astrologia era rar practicată. Horoscoapele personale nu au reapărut în istoria modernă până la începutul secolului al XX-lea, odată cu apariția rubricii de horoscop din ziare.

În 1930, Sunday Express a publicat un horoscop pentru ziua de naștere a prințesei Margaret, scris de astrologul britanic de profil R.H. Naylor.

La fel ca mulți astrologi actuali, Naylor a folosit o diagramă stelară natală pentru a prezice horoscopul prințesei Margaret la trei zile după nașterea acesteia. În general, hărțile natale folosesc data, ora și locul nașterii pentru a crea un instantaneu al cerului din momentul în care v-ați născut. Analiza hărții oferă o perspectivă asupra trăsăturilor, personalității și drumului în viață al unei persoane.

Analiza lui Naylor a hărții astrale a prințesei a prezis că aceasta va avea o viață „plină de evenimente” și că „evenimente de o importanță extraordinară pentru familia regală și națiune” vor avea loc în jurul celei de-a șaptea aniversări a sa. Acest lucru a atras mult atenția publicului, determinând ziarul să comande mai multe articole scrise de Naylor.

În scurt timp, acesta a început să scrie o rubrică săptămânală intitulată „What the Stars Foretell”, care oferea sfaturi despre horoscop pe baza zilelor de naștere care cădeau într-o anumită săptămână.

Ziarele din Statele Unite, precum Boston Globe, au început, de asemenea, să publice rubrici de horoscop în această perioadă. În anii 1980, multe ziare au înființat linii telefonice de astrologie premium care permiteau cititorilor să sune și să primească o citire personalizată a horoscopului.

Astăzi, horoscoapele sunt mai populare ca niciodată, în special în rândul Generației Z și al milenialilor. Dincolo de originile sale astronomice, astrologia, potrivit experților, poate stimula sentimentul de comunitate și poate aduce coeziune socială.

Carl Jung, un psiholog renumit care a explorat simbolurile arhetipale ale astrologiei și impactul acestora asupra psihicului uman, a sugerat că astrologia oferă un limbaj pentru înțelegerea modelelor universale ale experienței umane


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 „Nu ştiu cine a dat...” / Cum a reacționat Roxana Nemeș după ce a aflat că a fost filmată în timpul unei partide de amor

4 Soții Videanu sunt „pensionarii” români opriți pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro / „Un colier pentru soția mea și un ceas pe car…

5 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!