Oros: Agenţii economici din industria alimentară care lucrau aproape exclusiv cu HoReCa - cei mai afectaţi

Oros: Agenţii economici din industria alimentară care lucrau aproape exclusiv cu HoReCa - cei mai afectaţi

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat, vineri, că statul român va derula mai multe scheme de sprijin financiar pentru compensarea pierderilor suferite de fermieri şi de agenţii economici din industria alimentară din cauza evoluţiei pandemiei de coronavirus.

El a declarat, la Botoşani, că producătorii de lactate, dar şi procesatorii de carne au cantităţi mari de mărfuri pe stoc, în special ca urmare a închiderii, pe perioada stării de urgenţă, a sectorului HoReCa.

"Avem mai multe scheme de sprijin. În primul rând, acum monitorizăm pe toţi cei care au avut pierderi, pentru că unii au înregistrat pierderi încă de la începutul pandemiei şi mai ales prin faptul că au stocuri, pentru că a scăzut foarte mult vânzarea în unele domenii. Sunt fermieri şi agenţi economici din industria alimentară care lucrau aproape exclusiv cu HoReCa şi ei sunt cei mai afectaţi. În alte zone încă nu s-au înregistrat pierderi, dar s-ar putea ca în următoarea perioadă, dacă criza se prelungeşte, să fie şi acolo înregistrate pierderi. Sunt stocuri foarte mari de produse lactate, sunt stocuri de carne de pui, de carne de vită şi stocuri de legume, mai ales în prima perioadă, în zonele legumicole", a afirmat Oros.

Ministrul Agriculturii a menţionat că restricţiile de circulaţie au afectat, de asemenea, volumul cumpărăturilor din România.

El a afirmat că a cerut marilor retaileri din România să se aprovizioneze cu produse de pe piaţa autohtonă, însă crede că "singura modalitate concretă prin care putem avantaja produsele româneşte este ca noi toţi să mergem şi să cumpărăm produse româneşti".

"Am încercat să facem atunci apel la retaileri, pentru că ştiam că există o problemă de transport şi de aprovizionare cu mărfuri care veneau din import, şi am făcut un apel la retaileri să se aprovizioneze cu produsele care se găsesc în ţara noastră, mai ales cu legumele din zonele legumicole", a adăugat ministrul Agriculturii. AGERPRES/(A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Oana Popescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”