OSCAR 2017 De ce mai merită urmărită gala, dacă "La La Land" pare să fie favorită la premiile importante

OSCAR 2017 De ce mai merită urmărită gala, dacă "La La Land" pare să fie favorită la premiile importante

"La La Land" a câștigat deja un mare număr de premii la Hollywood, triumfând la Globurile de aur, dar și la galele sindicatelor producătorilor, regizorilor și criticilor, iar la ceremonia Oscarurilor de duminică situația ar putea să nu fie foarte diferită. Potrivit site-ului de previziuni Goldderby, "La La Land" este favorită să câștige la cel puțin zece categorii din cele 14 pentru care a primit nominalizări. DPA și AFP au descoperit însă și o serie de categorii în care câștigătorii sunt mai greu de anticipat, cel puțin în teorie, și atrag atenția asupra altor lucruri care merită urmărite la gala Oscarurilor.

Categoria cel mai bun actor este una dintre cele mai importante în care "La La Land" — reprezentată aici de actorul nominalizat Ryan Gosling — nu pare favorită la trofeu. Casey Affleck ("Manchester by the Sea") a fost considerat favorit la această categorie pentru modul în care a interpretat rolul unui instalator din Boston pus în situația de a deveni tutore pentru un nepot după moartea fratelui său. Denzel Washington ("Fences") pare însă să-și fi împrospătat șansele la un Oscar după ce a câștigat premiul Sindicatului actorilor americani (Screen Actors Guild), iar acum învingătorul este incert, potrivit DPA.

O altă categorie disputată este cea a celui mai bun film străin, o "confruntare" între producția iraniană "The Salesman" și filmul german "Toni Erdmann". Comedia germană despre relația unui tată cu fiica lui de care s-a înstrăinat a fost percepută ca o favorită clară pentru premiu, până când președintele Donald Trump a emis un ordin care prevede o interdicție de călătorie în SUA pentru cetățenii din șapte state majoritar musulmane, printre care și Iranul.

Regizorul "The Salesman", Asghar Farhadi, și vedeta filmului, Taraneh Alidoosti, au anunțat că nu vor participa la ceremonia de decernare a Oscarurilor și, dintr-o dată, un vot pentru acest film a devenit unul împotriva lui Trump, unul pe care membrii Academiei americane de film ar putea fi fericiți să-l acorde. Ambele filme sunt cotate cu șanse 5/4 să câștige la această categorie, potrivit site-urilor de previziuni.

Un alt pariu sigur care poate fi făcut este că vor exista numeroase proteste împotriva lui Donald Trump la Oscaruri. Pe măsură ce sezonul premiilor din showbiz a avansat, declarațiile politice de pe scenă au devenit la fel de obișnuite ca mulțumirile adresate agenților, scrie DPA. Meryl Streep i-a provocat iritarea lui Trump după un discurs dur la Globurile de Aur, iar Jennifer Lopez, Katy Perry și Busta Rhymes au criticat noua administrație americană la premiile Grammy. Câștigătorii premiilor Oscar își folosesc frecvent apariția în lumina reflectoarelor pentru a milita pentru o cauză favorită, care în acest an se anticipează că va fi politica americană.

AFP scrie că Donald Trump nu va privi gala Oscarurilor pentru că va fi ocupat cu găzduirea balului anual al guvernatorilor la Casa Albă, a indicat purtătorul său de cuvânt Sean Spicer.

Asta însă nu-l va împiedica, fără îndoială, pe președintele american să posteze comentarii pe Twitter, așa cum are obiceiul în ultima perioadă, mai ales dacă va face obiectul criticilor, așa cum a fost cazul cu discursul lui Meryl Streep de la Globurile de Aur, notează France Presse.

Agenția germană de știri scrie că Trump va eclipsa cauza diversității etnice la Oscaruri în acest an, în parte datorită faptului că celebrele premii nu vor mai fi "atât de albe" în 2017. După doi ani în care toată atenția s-a concentrat asupra alegațiilor de favoritism pe bază rasială, Academia de film americană a transformat regulile de vot și a recrutat membri care să asigure o mai mare diversitate etnică.

Printre nominalizații din acest an se află actori de culoare la fiecare categorie dedicată actorilor, precum și la cea pentru cel mai bun regizor, iar pelicule axate asupra unor personaje afroamericane, precum "Moonlight", "Fences" și "Hidden Figures", au șanse să fie desemnate cel mai bun film al anului.

Această listă de nominalizări mai diversificată are șanse mari să ajute Academia americană de film să pună capăt controversei din ultimii doi ani privind absența laureaților proveniți din rândul minorităților, care a fost popularizată prin hashtag-ul #OscarsSoWhite .

Totuși, observă AFP, un alt hashtag — #OscarsSoMale — pare a câștiga popularitate, pentru a denunța faptul că lista de nominalizări ar fi prea "masculină".

Comicul american Jimmy Kimmel va fi prezentatorul ceremoniei televizate, dar îi va avea alături de el pe scenă în diverse momente pe Amy Adams, Riz Ahmed, Javier Bardem, Janelle Monae sau David Oyelowo.

Comediantul, care este gazda show-ului "Jimmy Kimmel Live!" de pe canalul ABC, va fi maestrul de ceremonii al Oscarurilor pentru prima dată, în fața unui public de zeci de milioane de telespectatori.

Jimmy Kimmel, de 49 de ani, se va confrunta cu provocarea de a asigura ritmul unui spectacol de peste trei ore — cel mai urmărit eveniment non-sportiv din SUA — într-un an în care nicio surpriză majoră nu este așteptată și unde controversa Oscarurilor "prea albe", pare să fi fost depășită, relatează AFP.

"Am acceptat faptul că unii oameni vor fi dezamăgiți. Nu știu încă cine vor fi", a declarat în această săptămână Jimmy Kimmel pentru New York Times.

Unele dintre momentele cheie ale serii ar putea interveni între decernările de premii, mulțumită nominalizărilor la categoria cel mai bun cântec original, care vor fi interpretate de Sting, Justin Timberlake, John Legend — care va cânta nu unul, ci două cântece nominalizate din "La La Land" — și "copilul minune" de la Hollywood, Lin-Manuel Miranda.

Dacă Miranda va câștiga un Oscar pentru cântecul său "How Far I'll Go" din filmul animat "Moana" ("Vaiana"), va intra în clubul foarte exclusivist așa-numit EGOT, din care face parte cei care au câștigat premii Emmy, Grammy, Oscar și Tony. Potrivit unei evidențe a revistei People, numai 12 oameni au reușit să intre în clubul EGOT, cunoscut și sub numele de "marele șlem al show business-ului", printre ei aflându-se Audrey Hepburn, Mel Brooks și Whoopi Goldberg.

Miranda, autorul musicalului "Hamilton" ar fi, la 37 de ani, cel mai tânăr membru al clubului EGOT, precum și unicul membru care a câștigat și un premiu Pulitzer, în 2016, și un grant al MacArthur Foundation pentru creatorii de geniu, în 2015.

France Presse atrage atenția că, pe lângă faptul că ar putea lipsi de suspans ediția din acest an a Oscarurilor, "La La Land" ar putea deveni protagonista unui record, cu cele mai multe trofee câștigate.

Cu un record de 14 nominalizări, egalat doar de alte două producții de-a lungul istoriei, comedia muzicală ar putea primi duminică un număr de premii Oscar fără precedent.

"La La Land" este favorită la Oscarul pentru cel mai bun film, înaintea unor filme mai avangardiste precum "Moonlight" și "Manchester by the Sea". În același timp, dacă Damien Chazelle va câștiga statueta pentru care este favorit, el va fi, la 32 de ani, cel mai tânăr regizor care va câștiga un Oscar.

Un alt moment de interes al galei ar putea fi eventuala premiere a lui Meryl Streep la categoria cea mai bună actriță. Meryl Streep a primit în acest an cea de a 20-a sa nominalizare pentru rolul din "Florence Foster Jenkins", ceea ce o face actrița cu cele mai multe nominalizări din istoria Oscarurilor.

Dacă va câștiga duminică, actrița de 67 de ani va intra în posesia celui de-al patrulea Oscar al carierei, alăturându-se lui Katharine Hepburn pe piedestalul actrițelor cele mai premiate la categoriile rol principal și rol secundar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale